Акунін зізнався, що люто заздрить українцям

23 листопада 2014, 09:29

Російський письменник Борис Акунін зізнався, що заздрить українцям.

Це він зрозумів після того, як відвідав концерт гурту "Океан Ельзи" у Лондоні.

Про те, що найбільше враження він отримав не від музики, а від публіки, Акунін написав у своєму "Live Journal".

"Я опинився у великому залі, наповненому людьми у вишиванках. У дівчат на головах вінки а-ля Наталка Полтавка. Ледь не всі хором кричать "Слава Україні! Героям слава!". І розмахують жовто-блакитними прапорами. А наприкінці весь зал разом з Вакарчуком заспівав національний гімн - "Ще не вмерла України і слава, і воля", - почав письменник.


"Дивлячись на все це, я відчував сильне почуття, природа якого мені стала зрозуміла не відразу, а коли я розібрався, то дуже здивувався. Почуття це, виявляється, було лютою заздрістю. Знаєте, як у дитинстві: сидиш вдома з застудою, дивишся у вікно, а там всі грають у щось нестерпно цікаве, і їм там класно. А у тебе температура, з носа тече, горло наждачне, скоро доведеться пити гидотне молоко з содою і ставити гірчичники", - додав він.

Акинін раптово зрозумів, що заздрить українцям

На думку Акуніна, якщо раптом у Росії великий натовп почне кричати "Слава Росії!" й розмахувати прапорами, то це буде або "якась казенно-патріотична акція, або збіговисько агресивних ксенофобів".

"Ну, а уявити собі співвітчизників, добровільно співаючих михалковський гімн про "братских народов союз вековой", я взагалі не можу, уяви не вистачає", - зізнався він.

Здивувало Бориса Акуніна й те, що люди на концерті "Океану Ельзи" здебільшого говорили російською.

Наостанок письменник зізнався, що років три тому був в Україні й йому здалося тоді, що як такої країни в українців не виходить збудувати.

"У будь-якому випадку, я не відчув і не зрозумів, що таке Україна. Усіх місцевих про це запитував, і ніхто, навіть розумні львівські професори, не змогли мені вивести формулу українськості. А зараз ця формула є. Видна неозброєним оком. Називається "національне відродження". І спасибі за це українці, ймовірно, повинні сказати Януковичу і Путіну, тому що перший спровокував Майдан, а другий допоміг українцям згуртуватися і стати нацією", - зауважив Акунін.

Наостанок чоловік додав:

"Розумієте, я завжди вважав сучасний націоналізм дикістю, анахронізмом і, гірше того, небезпечною єрессю. Саме це слово для мене є алергеном. Але ось побачив натовп, який пишається національним прапором, співає гімн не з-під палиці - і при цьому нікого не проклинає і не ненавидить, а просто радіє - і стало заздрісно і гірко від того, що в російських реаліях це неможливо".

"Адже без такого підйому і єднання, напевно, ні чорта хорошого в нашій країні не буде?" - підсумував Акунін.

Фото "Собеседник"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів