Єлизавета ІІ і принц Філіп святкують 70-ту річницю весілля: цікаві факти та офіційні ФОТО

20 листопада 2017, 13:28

20-го листопада 1947-го року в Вестмінстерському абатстві принцеса Великобританії Єлизавета вийшла заміж за лейтенанта Філіпа Маунтбаттена.

На честь 70-ої річниці їхнього весілля палац оприлюднив офіційні фотопортрети подружжя, а ще навів цікаві факти з цієї лав-сторі.


Як пише сайт Royal, Єлизавета та Філіп уперше зустрілися в 1934-му році, на весіллі принцеси грецької й данської Марини з принцем Джорджем, герцогом Кентским.

Єлизавета - на той момент лише принцеса - стала десятою з королівських осіб Великої Британії, чиє весілля відбулося в Вестмінстерському абатстві. А першим був Його Величність Генріх І, котрий узяв за себе Матильду Шотландську 11-го листопада 1100-го року.

91-річна Єлизавета і 96-річний Філіп святкують 70-ліття свого шлюбу

У Єлизавети було вісім дружок, а на весілля були запрошені дві тисячі гостей. Радіотрансляцію церемонії вела ВВС, і її почули близько 200 мільйонів людей по всьому світі.

Палац оприлюднив офіційні фотопортрети героїв свята

Сукню нареченої створив британський дизайнер, сер Норман Хартнелл, причому остаточний варіант було затверджено менш ніж за три місяці до події. Зі слів автора, у своїй роботі він надихався картиною "Весна" Боттічеллі.

Її Величність і герцог Единбурзький - рекордсмени із довготривалості шлюбу в історії королівської родини Великої Британії

Оскільки в післявоєнній Британії на той час діяли купони на продовольчі товари та одяг, саме ними Єлизавета офіційно розплатилася за свою сукню. Сотні людей із різних куточків країни, бажаючи допомогти принцесі, надсилали їй і власні купони, але їх було повернуто добродіям, оскільки використання їх було б незаконним.

Після весілля сукню принцеси спочатку виставили в Сент-Джеймському палаці, а потім вона проїхалася "туром" країною.

Молодята отримали понад 2500 дарунків, причому були серед них дуже практичні речі, наприклад, холодильник та швейна машинка "Singer".

У 1997-му році, на своє золоте весілля з Філіпом королева Єлизавета отримала точнісіньку копію букета, котрий мала в 1947-му. А в 2007-му вони стали першим королівським подружжям Великої Британії, котре відзначило діамантовий ювілей шлюбу.

70 років - благодатне весілля

Нагадаємо, торік Її Величність сказала про свого чоловіка такі слова: "Він, дуже просто, був і є моєю силою всі ці роки".

Як відомо, восени 2017-го принц Філіп офіційно "вийшов на пенсію" і більше не братиме участь у офіційних публічних заходах королівської родини.

Фото з Twitter королівської родини Великої Британії, з Instagram, відео з YouTube

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів