Мацик, мерудія та контабас: Клопотенко з нагоди свого 39-річчя похвалився відкриттями в українській кухні
Шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко з нагоди свого 39-річчя поділився 39-ма відкриттями української кухні з різних куточків нашої держави.
"Мені сьогодні 39. Замість списку планів чи підсумків хочу поділитися тим, що для мене справді цінне. Слова та страви, які я почув, знайшов, і які найкраще розповідають, хто ми є", - написав він.
Євген зібрав всі свої відкриття українських страв та спецій в одну добірку
Клопотенко розповів про відкриті спеції, український алкогольний напій контабас та кримськотатарське печиво.
"Я дізнався, що мерудія - спеція з Бесарабії, а контабас - напій, настояний на бруньках смородини. Що є миргородське сало, копчене на сіні. Кураб'є - кримськотатарське печиво, а вертута - пиріг із витяжного тіста. Кисляк - наше скисле молоко, близьке до кефіру. Гартаначка і кандьор - брати й сестри кулішу. Мацик - сиров'ялене м'ясо, дозріле в сечовому міхурі. Дізнався про сіру породу українських корів і сир з її молока. Квасоля яська - дуже велика, корисна і смачна. Товчанка - картопля з маком та квасолею. Баба шарпанина - пиріг на рибній юшці замість води", - додав він.
А які маловідомі страви української кухні готуєте ви?
Також Євген не забув згадати й качану кашу, про яку він постійно говорить та всім рекомендує спробувати.
"Гамула - десерт із яблук, який можна поїсти в "100 років тому вперед. Ромашка, польова і маленька, яка вона є насправді. Материнка - дике українське орегано. Будзь - сир, який можна зробити вдома. Риба глось з Одещини. Терен - пізня ягода. Дереза - українські годжі. Пундики - полтавські пиріжки. Любисток - смачна рослина. Зберігайте, відкривайте, передавайте далі. Цьом", - підсумував він.
Шеф=кухар показав, як готує сам та вчиться в інших українців
Нагадаємо, на початку жовтня Євген Клопотенко познайомив свою аудиторію із коханою Катериною.
Він також розповідав, як з нею познайомився та чи відкриті у них стосунки.