Басілашвілі про події в Україні: Росія тепер має ворога на всі віки

23 червня 2014, 12:01

Російський актор театру і кіно Олег Басілашвілі висловився стосовно подій в Україні. Артист засудив дії терористів та російських найманців на Південному Сході країни та закликав росіян займатися внутрішніми справами, а не захопленням чужих територій.

Свою громадянську позицію Басілашвілі озвучив в інтерв'ю виданню "Росбалт".

"Що стосується сьогоднішньої війни на Україні - чесно кажучи, я не дуже розумію, що там відбувається і чому. Хто від кого що захищає? Думаю, нам не повідомляють всієї правди про це. А раз не повідомляють, значить, щось ми робимо не зовсім праве", - почав актор.

За його словами, він не розуміє, за що ведуть боротьбу ополченці на Донбасі та Луганщині та гинуть мирні люди.

"Цих мерзотників, хто б вони не були, що спровокували військові дії, рано чи пізно будуть судити судом всіх народів", - впевнений Басілашвілі.

Він не став конкретно відповідати на запитання, кого він має на увазі під "мерзотниками":

"Я не знаю. Адже хтось в цьому зацікавлений! Комусь потрібно, щоб гинуло цивільне населення, а на Південному Сході України була кривава рана".

"Кому потрібна чужа кров? І головне, незрозуміло - в ім'я чого? Я не розумію, яких цілей добиваються так звані повстанці. Відокремлення від України? Ні. Того, щоб бути з Росією? Теж ні - вони цієї вимоги не висувають. А навіть якщо б і висували - хіба мало хто чого вимагає. Федералізації? Так вона їм обіцяна. Якихось змін до конституції? На це у Києві теж вже згодні. Чого ж ці люди далі-то чинять опір?! Може, вистачить відстрілюватися, хлопці, - за що ви б'єтеся? Ні, знову стріляють..." - додав актор.

Басілашвілі не вірить, що в Україні до влади прийшли "фашисти" і закликає росіян займатися внутрішніми справами

Олег Басілашвілі зауважив, що ЗМІ не доносять до нього повну картину того, що відбувається. Зокрема, йому не зрозуміло, чому на війну до України йдуть якісь добровольці з Росії:

"Яким чином вони туди приходять? Є ж кордон!.. Він повинен бути на замку. А тут десятки, сотні добровольців зі зброєю переходять його - і хоч би хни. Як це може бути? І що це за люди? А їх новітня зброя? Ви що, можете зі стрілецької зброї збити вертоліт? Ні, не зможете, яка б вона не була прекрасна і точна. А ось з ПЗРК - можна. А звідки ці ПЗРК? Там що, на Донбасі та Луганщині, величезні склади озброєнь?".

Актор впевнений, що треба припинити цю бійню.

"На місці повстанців я б вийшов на високий пагорб, взяв би в руки зброю, поклав її на землю і закричав: "Братики, все. Ми припиняємо стрілянину. Припиняйте і ви теж. Давайте сядемо, поговоримо...". А вміння натискати на гашетку і відчувати сексуальне задоволення від того, що ти вбив людину - це, знаєте, не геройство, а злочин", - зауважив він.

Не вірить Басілашвілі й у "казки" про те, що якщо люди здадуть зброю, то їх "спалять так само, як в Одесі". А на закид російського журналіста, що "українські військові бомблять і обстрілюють з гармат міста, мирних людей", актор різко відповів:

"Вони бомблять не цивільне населення, а тільки тих, хто з ними бореться, якісь внутрішні війська в цих Донецькій і Луганській республіках. Мирні люди просто потрапляють під вогонь, на превеликий жаль... Все це викликає у мене дуже неприємні думки. Навіщо нам це треба? Ми, завдяки приєднанню Криму, замість брата і друга, який поряд з нами, вже придбали злого ворога - на всі віки".

Також актор не вважає, що в Україні до влади пришли "фашисти", як це подається у російських ЗМІ.

"Знаєте, скільки націоналісти там отримали на виборах в Раду? Якісь малі відсотки. Що ж нам брешуть з приводу того, що бандерівці взяли владу на Україні?.. Ось ця брехня мене і насторожує, тому що брехлива людина, виявляється, бреше в ім'я якихось нехороших цілей. Яких - я не знаю", - пояснив він свою позицію.

Що ж до ситуації з Кримом, то у Басілашвілі такий погляд: "Крим - не іграшка: відібрав - віддав назад. Народ Криму - теж не іграшка. Треба рахуватися з тими, хто живе там".

"Був проведений референдум, і дійсно, я в це вірю, велика частина кримчан висловилася за приєднання до РФ. Але уявіть собі, що Кубань проголосує за те, щоб приєднатися до США. Значить, Штати можуть увійти туди і заволодіти Кубанню? І як би ми назвали цей акт? Напевно, окупацією..." - додав він.

"Якщо ми хочемо допомогти росіянам, які страждають на Україні від Одеси до Луганська - ну що ж, у нас повно земель на сході країни, і не тільки там. Милості просимо, приїжджайте, а ми вам допоможемо, будете громадянами Росії. Все що завгодно, лише б самій Росії не вступати ні в які військові конфлікти..." - зауважив актор.

Наостанок Олег Басілашвілі зазначив, що росіянам "треба займатися не захопленням нових земель, а внутрішнім устроєм країни".

Нагадаємо, Басілашвілі - один з небагатьох російських артистів, які підтримали Україну.

Фото lifeactor.ru

IDEALMEDIA