Джеймс Блант міг розв'язати Третю світову війну

15 листопада 2010, 15:08
Відомий британський співак Джеймс Блант зізнався, що відмовився стріляти у російських солдатів. Таку заяву музикант зробив під час інтерв'ю радіостанції " BBC 5Live ".

Блант розповів, що у 1999-му році він проходив службу у складі натовського миротворчого контингенту в Косово. Саме у той час російські десантники раптово захопили аеродром близько Пріштіни.

"Мені дали прямий наказ придушити приблизно 200 росіян, які там перебували. Я йшов на чолі підрозділу і за мною були люди. Просто за мною йшли десантники, і вони, звичайно, були готові до бою", - розповів співак.

За словами Джеймса, генерал збройних сил США Уеслі Кларк наказав йому силою захопити летовище. Проте Блант відмовився, ризикуючи потрапити під трибунал.

"Генерал Уеслі Кларк віддав наказ придушити (російські війська). Він використовував всілякі незвичні для нас слова .Через радіостанцію ми чули такі слова, як" знищити ", - додав артист.


Блант, який на ту мить йшов на чолі колони з 30 тисяч солдатів, говорить, що це була "божевільна ситуація".

Виконавець розповів, що ситуація навколо аеродрому обговорювалася по радіозв'язку між натовськими офіцерами, і він брав участь у цій розмові.

Джеймс Блант згадав, як відмовився стріляти у російських солдатів

"Там було 200 росіян, які тримають нас на прицілі автоматів, і нам при цьому наказують зайняти аеродром. Якби нам вдалося там закріпитися, це спростило б життя силам НАТО у Пріштіні. Тому для захоплення були політичні причини. Але практичним наслідком цих політичних причин став би напад на росіян", - зауважив Джеймс.

У відповідь на питання, чи не могло таке протистояння призвести до розв'язання Третьої світової війни, Блант відповів: "Звичайно, могло. Саме тому ми поставили під сумнів наш наказ від американського генерала".

"На щастя, на радіозв'язок вийшов (британський) генерал Майк Джексон, який у точності сказав наступне: "Я не хочу, щоб мої солдати були винні в початку Третьої світової війни". І він нам порекомендував звалити звідти і замість цього оточити аеродром", - додав співак.

"А через кілька днів російські сказали: "Секундочку, у нас же немає ані води, ані їжі. Можна ми цей аеродром будемо використовувати разом", - зауважив Блант.

За словами артиста, якби не рішення британського генерала, його чекав би військовий трибунал.

"Є речі, які ти робиш тому, що впевнений у їх правильності. А є речі абсолютно невірні. З моральної точки зору дуже важливо проти них заперечувати. І в британській армії нас вчили оцінювати речі з моральної точки зору", - зауважив Джеймс.

У 2002-му році Блант облишив військову службу, щоб займатися музикою.

Фото "АР"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів