Гурченко померла, коли дивилася на себе. ФОТО-спогади

31 березня 2011, 11:06

75-річна актриса Людмили Гурченко померла миттєво, на руках у свого чоловіка Сергія Сеніна, переглядаючи фільм про себе.

Деталі про смерть зірки розповів видавець Дмитро Гордон, пише "Сегодня".

Нагадаємо, 30-го березня увечері не стало актриси Людмили Гурченко. Народна артистка померла вдома - за словами лікарів, у неї стався серцевий напад.

Втім, Людмилу Марківну "поховали" ще пару тижнів тому. Чутки поповзли, коли актрисі зробили операцію. Чоловік Гурченко Сергій Сенін тоді спростував чутки, пояснивши, що Людмила Марківна зламала шийку стегна, коли гуляла з собаками.

 "Карнавальна ніч", 1956

Видно, важкої травми і операції під загальним наркозом серце Гурченко все ж не витримало. Та й численні пластичні операції не могли не датися взнаки.

"Люся померла миттєво", - повідомив редактор Дмитро Гордон, який близько дружив з актрисою. Про це він дізнався з вуст чоловіка Гурченко.

"Сергій Михайлович розповів, що вони саме переглядали музичний фільм про Людмилу Марківну, який зняв наш телеканал "Інтер". І на третій пісні їй стало зле, почала задихатися..," - переказує почуте від Сеніна Гордон.

 "Солом'яний капелюшок", 1974

"Сергій Михайлович кинувся на кухню за валокордином... Людмила Марківна померла у нього на руках... Він їй і штучне дихання намагався робити, і непрямий масаж серця... А "швидка" приїхала лише хвилин за сорок..," - додав Гордон.

За різними даними, похорон актриси відбудеться у неділю чи у понеділок на Новодівичому або Ваганьковському кладовищі Москви.

 "Мама", 1976

Як відомо, 12 листопада 2010 року Людмилі Гурченко виповнилося 75 років.

В інтерв'ю, яке Людмила Марківна дала незабаром після ювілею, вона сказала:

"Я ніколи не покину сцену. Більше того, на сцені я і помру. Згадайте мої слова, не на ліжку, а на сцені!"

"Любов і голуби", 1984
 "Почему "крашана"? Это мой натуральный цвет!"

У тому ж інтерв'ю Гурченко говорила:

"Коли згадую, скільки мені років, то просто хапаюся за голову - жити не хочеться! А потім збираю себе по шматочках і суворо так кажу: "Люся, треба дихати, треба рухатися, треба щось робити!"

До речі, за словами актриси, на свій день народження вона не запросила жодної жінки:

"Навіщо вони мені? Рахувати у кого зморшок більше? Ні вже - я люблю все молоде. Красу люблю. А моє лахміття - воно вже все повмирало до біса!"

"Вокзал для двох", 1982

І тоді ж Людмила Марківна обмовилася про забуття:

"Я знаю, що таке забуття. Це коли твій телефон постійно мовчить. Коли тебе не кличуть грати в кіно. Коли байдуже дивляться крізь тебе. Це так страшно. І я це сповна відчула на собі".

Нагадаємо, останньою роллю Гурченко у кіно і водночас її режисерським дебютом стала картина 2009 року "Строкаті сутінки".

"Я довго хворіла цим фільмом. Все повторювала собі: "Я повинна його зробити", все квапила себе. І ось фільм є. І я щаслива!" - казала у торішньому інтерв'ю актриса.

Для цього фільму Людмила Марківна і музику написала, і пісні, і сценарій, і навіть акторів відбирала сама. По справжньому хворіла фільмом, хоча й розуміла: "Його у прокат ніхто не візьме - надто вже він некомерційний".

 "Строкаті сутінки", 2009

Нагадаємо, Людмила Гурченко була у шлюбі п'ять разів.

Першим її чоловіком став сценарист Борис Андронікашвілі. У цьому шлюбі в акторки народилася дочка Марія. Втім, стосунки актриси і дочки завжди були непростими. Маша так і не могла пробачити матері, що вона проміняла її на кар'єру, а Людмила Марківна писала у мемуарах, що хотіла бачити у дочці свою копію, але та в матір не пішла. До речі, три роки тому Гурченко стала вже прабабусею.

Другим чоловіком Гурченко був актор Олександр Фадєєв, а третім - співак Йосип Кобзон. З ним вони прожили у шлюбі три роки, але після розлучення розсварилися вщент, Гурченко називала цей шлюб своєю найбільшою помилкою.

З четвертим чоловіком, піаністом Костянтином Купервейсом, актриса прожила 19 років. "Наш шлюб зруйнували ревнощі Люди", - казав Костянтин, молодший за актрису на 14 років.

З п'ятим чоловіком, продюсером Сергієм Сеніним, Гурченко познайомилася на зйомках фільму "Секс-казка" у 1992 році. Незважаючи на різницю у віці - майже 20 років - вони були разом до самої смерті акторки.

Між іншим, до рідного Харкова, де Гурченко народилася, вона востаннє приїжджала у серпні 2010-го. Їй там збиралися звести пам'ятник за життя, але так і не поставили - мовляв, незручно якось при живій актрисі. Міні-копію знаменитої землячки створив скульптор Сейфаддін Гурбанов.

"Планували поставити пам'ятник біля школи № 6, де вона навчалася. А потім пішли чутки, що незручно ставити за життя. І не поставили. Людмилі Марківні він сподобався - у своєму відкритому листі "Прощавай, Харків" вона хвалила мою роботу", - запевнив скульптор.

 Гурченко хотіли поставити пам'ятник за життя

Фото "Сегодня", "Донбасс.ua", "Сплетник", Кинопоиск та кадри з фільмів

Читайте також на сайті "Українська правда. ЖИТТЯ": "Останні оплески для Гурченко"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів