Нациста Ларса фон Трієра зробили персоною нон грата

19 травня 2011, 19:19

Датського режисера Ларса фон Трієра попросили покинути Канський кінофестиваль.

Такими виявилися наслідки його провокаційної витівки під час прес-конференції, коли режисер жартома проголосив себе нацистом та зізнався у симпатії до Гітлера, пише "Reuters".

"Рада директорів різко засуджує ці коментарі та оголошує Ларса фон Трієра персоною нон грата на Канському фестивалі, що набуває сили одразу ж", - повідомили організатори у своєму зверненні.

Слід зазначити, що після скандальної прес-конференції режисер зробив не надто успішну спробу вибачитися, пише "Ace Showbiz".

"Якщо вранці я когось образив словами, які сказав під час прес-конференції, я щиро прошу пробачення. Я не антисеміт та, в жодному разі, не маю расових забобонів, також я не нацист", - запевнив він.

Про те, чи буде позбавлено стрічку фон Трієра "Меланхолія" права претендувати на якісь призи фестивалю, у заяві не йдеться, пише "Contact Music".

 Ларса фон Трієра попросили покинути Канський кінофестиваль

Нагадаємо, у 2000-му році стрічка фон Трієра "Та, що танцює у темряві", з Бйорк у головній ролі, виборола в Каннах "Золоту пальмову гілку".

На підтримку рішення організаторів кінофестивалю про оголошення режисера персоною нон грата висловився віце-президент "Американського зібрання осіб, що пережили Голокост та їхніх нащадків".

"Ми не можемо зазирнути в серце фон Трієра та судити про щирість висловлених ним "вибачень". Лише його майбутні слова та вчинки зможуть сказати нам, чи усвідомив він, якої шкоди завдав", - зазначив він.

Нагадаємо, у середу Ларс фон Трієр, у відповідь на просте запитання про його коріння, посипав специфічними жартами на тему євреїв, назвав Ізраїль "скабкою в дупі", а себе проголосив нацистом.

"Що я можу сказати, я розумію Гітлера. Гадаю, від робив деякі неправильні речі, так, звісно, але я можу уявити, як він сидів у своєму бункері. Думаю, я розумію цього чоловіка", - заявив режисер під час скандальної прес-конференції.

Фото "Reuters"

IDEALMEDIA