Big Brother порушує права людини?

6 жовтня 2011, 17:30

Навколо шоу Big Brother почалася дискусія про морально-етичні цінності.

Настоятель храму преподобного Агапіта Печерського, протоієрей Андрій Ткачов обрушив свій гнів на творців та учасників реаліті-шоу Big Brother України, звинувативши і перших і других в потуранні ницих людських почуттів.

Переглянувши кілька випусків Big Brother, священик прийшов до певних висновків, викладених в його публікації:

Протоієрей Андрій Ткачов

"Старший брат - це таємничий персонаж, керуючий життям Океанії - держави, описаного в книзі Оруелла "1984". Чи існує Великий брат реально - нікому в Океанії невідомий, але його портрети дивляться на людину звідусіль".


"Великий брат бачить тебе", - свідчать плакати, намальовані так, що ти відчуваєш себе в полі зору зображення, куди б не йшов", - додав він.

Як зазначає протоієрей Ткачов, країна, очолювана Великим Братом, є тоталітарною державою, пред'являє певні вимоги не тільки до поведінки людини, але і до його думок, поведінки, звичок, виховання.

"Людині властивий сором і прагнення сховатися від чужих очей хоча б ненадовго", - продовжує священик.

"Право відгороджувати ліжко від чужих очей або ховатися за фанерною перегородкою було навіть у будівельників казарменого соціалізму", - додає він.

"Для людини неприродно перебувати постійно в полі чужого зору. У даному ж випадку ми стикаємося з добровільною згодою людини влізти в "клітку" і оголити своє життя перед телекамерами без жодного винятку".

Як відомо, ще перед стартом проекту на каналі К1, на запитання журналістів чи не порушують правила Big Вrother основ моралі, (камерами усіяний чи не кожен куточок будинку, аж до душових і санвузлів), так і грань між суспільним і особистим гендиректор каналу " К1 "Сергій Затула відповів, що перш ніж запускати подібний формат, команда Big Brother ретельно простудіювала українське законодавство.

"Тому, розташування камер в самому неймовірно інтимному місці, (туалеті), передбачено лише в цілях безпеки і внутрішнього контролю", - зазначав Затула.

Не зайвим б у контексті спору було б згадати і про те, що сучасні системи прослуховування та відеоспостереження, які повсюдно створюють з метою безпеки, нерідко роблять сучасну людину такою ж беззахисною перед вторгненням в її приватне життя.

От тільки якщо в Big Brother дорослі люди йшли свідомо і добровільно, (всім без винятку була прочитана лекція про можливі "побічні ефекти" шоу), то в більшості випадків, (в метро, переходах, магазинах, офісах, аеропортах), вічка відеокамер дивляться на громадян абсолютно без всякого на те дозволу з вашого боку.

До речі, Лондон став першим мегаполісом у світі, в якому камерами проглядається чи не кожен сантиметр міського середовища, а середнього лондонця ці самі камери знімають не менше 300 разів на день - у 70% випадків, на думку юристів, абсолютно незаконно.

Після терактів 11-го вересня в Нью-Йорку ФБР без всякого на те попиту у самій волелюбній нації на земній кулі домоглися права без спеціального ордера отримувати фінансову інформацію про громадян від банків, страхових компаній, бюро подорожей, ріелторських фірм, брокерів, поштового відомства, ювелірних магазинів , казино, автодилерів і т. д.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів