Міхалков і Бондарчук просять повернути матюки в кіно

21 січня 2015, 10:12

Низка російських режисерів просить повернути нецензурні слова у кіно.

Кінодіячі звернулися до прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва з проханням внести поправки в закон про заборону мату в творах мистецтва. Відповідний лист підписали Федір Бондарчук, Нікіта Міхалков, Карен Шахназаров, Сергій Мірошниченко, Олег Табаков і Володимир Хотиненко, пише "Лента.ру" з посиланням на "ТАСС".

"Нецензурна лайка сама по собі є частиною нематеріальної культурної спадщини і традиційно використовувалася і використовується в художніх творах в різних цілях, до яких відносяться правдивість зображення образів героїв, посилення емоційного забарвлення того, що відбувається на екрані і так далі", - йдеться в листі.

На думку режисерів, фільмам, художній задум яких передбачає використання нецензурної лексики, слід видавати прокатні посвідчення з віковим обмеженням "18+".


Міхалков і Бондарчук стали на захист матюків

"Існуюча заборона є зайвою і суттєво збіднює можливості художньої реалізації авторського задуму і сприйняття художніх творів повнолітніми громадянами РФ", - вважають режисери.

А от актор, режисер і голова комітету Держдуми з культури Станіслав Говорухін відмовився підтримати повернення мату в кіно.

Він заявив, що не підтримує прохання кількох російських кінематографістів скасувати заборону на нецензурну лексику в кіно, повідомляє "Интерфакс".

Як відомо, у вересні минулого року в Міністерстві культури Росії підготували поправки в закон про заборону мату, які дозволять режисерам уникнути обмежень на використання нецензурної лексики. Так, у відомстві запропонували дозволити показувати фільми з матом на фестивалях.

Закон, що забороняє вживання матюків на телебаченні, в кіно, літературі та ЗМІ набув чинності з 1-го липня 2014-го року. Згідно з новими правилами, нецензурну лайку не дозволено використовувати при публічному виконанні творів літератури, мистецтва, народної творчості на театрально-видовищних та культурно-просвітницьких заходах. У разі недотримання правил для порушників передбачено штрафи.

Нагадаємо, раніше Нікіта Міхалков вже ставав на захист російського мату, назвавши його одним з найвеличніших винаходів росіян.

Фото "Адме.ру"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів