Музей коньячної справи заряджає міцним позитивом

Четвер, 7 серпня 2014, 13:00

"Навіщо їхати на відпочинок за кордон, коли є Одеса?!" – так полюбляють іронічно зауважувати одесити. І часто додають: "В Одесі усе, як у Франції, тільки краще!".

У цьому жарті є велика доля правди, адже Південна Пальміра може похизуватися і найгарнішим оперним театром, і старовинними вуличками на кшталт західноєвропейських, а ще – єдиним Музеєм коньячної справи Шустова.             

У 1900 році одеський коньяк (той, який уже 150 років півсвіту знає як шустівський) утер носа французам. На Всесвітній виставці у Парижі він обійшов навіть французькі коньяки та завоював головний приз – Гран-прі.

 

За це, до речі, невблаганні французи зробили виключення з правила і дозволили Товариству Шустових писати на етикетці слово cognac, а не "бренді". Раніше такої честі не удостоювався жоден виробник "не із Франції".

Тож цілком справедливо можна зауважити, що одеський коньяк – кращий за французький! Тому де ще міг з’явитися Музей коньячної справи, як не в Одесі?!

 

Знаходиться музей на глибині п'яти метрів – у підвалах Одеського коньячного заводу. Це найбільше підприємство в Європі, яке виробляє справжні коньяки за класичною французькою технологією.

Тут народжуються усі покоління шляхетних напоїв – від молодих трирічних до марочних, в купаж яких входять коньячні спирти сорокарічної витримки. Спробувати найкращі шустівські коньяки можна на професійній дегустації після цікавої екскурсії. До речі, смаком шустівських коньяків свого часу захоплювався сам Черчіль.

 

Нещодавно Музей коньячної справи Шустова відвідав найвідоміший одеський письменник-сатирик Михайло Михайлович Жванецький.

На його честь була закладена справжня дубова бочка з молодим коньячним спиртом, який визріватиме в ній починаючи с дати візиту письменника й колись буде використаний для майбутніх поколінь коньяку. Іменну бочку с підписом Михайла Михайловича тепер зможуть побачити всі відвідувачі музею Шустова.

 

Музейні зали межують зі знаменитими одеськими найдовшими у світі катакомбами. Стелю у фойє вінчає дизайнерська люстра-хвиля, виготовлена з 20-ти тисяч шустівських коньячних пляшок у формі дзвонів.

 

Особливо цінний експонат колекції – справжній шарантський аламбік для спиртокуріння кінця ХIХ століття французької фабрики Pruhlo. Подібні апарати використовуються для виготовлення коньяку на його історичній батьківщині у Франції та на Одеському коньячному заводі.

 

Також у музеї є особливий магазин подарунків. Тут можна знайти унікальні презенти і ексклюзивні одеські сувеніри, які не купиш на Приморському бульварі чи на Дерибасівській.

 

Тож немає жодної причини, щоб зволікати з поїздкою до Одеси на Чорне море. Тим паче, що відвідавши Музей коньячної справи Шустова, на запитання "Як справи?" ви з іронічною посмішкою одесита матимете повне право відповідати: "Не хочу вас засмучувати, але у мене все добре!".

 

P. S. А поки ви не втекли до залізничних кас за білетами до Одеси, можете пройти віртуальну екскурсію Музеєм коньячної справи Шустова (натисніть на посилання) та відвідати його сторінку у соцмережі Facebook.

 

Останні матеріали
Більше матеріалів