Макаревич: Почуваюся як у поганому кіно про СРСР 1930-х років

31 травня 2014, 11:21

Російський музикант Андрій Макаревич сказав, що не поїде виступати до Криму. Він пояснив,що не знає, як дивитися в очі тим кримчанам, котрі не хотіли вертатися до СРСР.

Причину потужності нинішньої бравурної риторики "кримнаш" лідер "Машины времени" вбачає в комплексах та розчаруваннях, які десятиріччями накопичувалися в російського народу.

Про це Макаревич говорив у інтерв’ю на телеканалі "Дождь".

Артист сказав, що не поїде на фестиваль до Криму, як багато зірок російської естради, хоча його й запрошували.


"Мені на сьогоднішній день буде складно кримчанам дивитися в очі, тому що я знаю, що там живуть не лише ті люди, котрі мріяли возз’єднатися з Радянським Союзом, і ще й інші", - зазначив Макаревич.

Він не розуміє, про що йдеться, коли кричать про "відновлення історичної справедливості" щодо Криму.

"У нас Україна відібрала цей Крим колись чи відвоювала? Генеральний секретар комуністичної партії Микита Сергійович Хрущов цей Крим подарував під аплодисменти наших батьків, і ніхто тоді не кавкнув", - сказав Макаревич.

"Три десятиріччя по тому, коли Борис Миколайович Єльцин брав участь у розділі всієї цієї історії, Крим було віддано Україні, це називається Будапештська угода, якщо пам’ятаєте, в обмін на відмову від володіння ядерною зброєю та гарантію цілісності її кордонів, що ми підписали, а потім самі ж і порушили. Це, на мій погляд, некрасиво", - додав музикант.

Макаревич пояснив, чому не поїде до Криму

Артист зізнався, що відчуває себе ніби в Радянському Союзі 1930-х років, не такому, яким він був насправді, а такому, яким його показують у сучасному поганому кіно. Вчинки Володимира Путіна та його команди Макаревич вважає свідомим експериментом: скільки маразму зможе витримати народ.

На думку музиканта, протягом десятиліть люди жили, накопичуючи в собі масу комплексів та розчарувань, відчуваючи пригнічення від поганих новин.

"І ось тут співпало, вперше за багато років раптом перемагаємо в Олімпіаді, котру дуже добре і красиво зробили, всупереч усім очікуванням, і на тлі цих комплексів – "ось, нарешті прорвало!"… Людям сильно закомплексованим треба з великою обережністю перемагати, тому що вони ці перемоги переносять одразу на все", - зауважив Макаревич.

"Я просто можу сказати одну річ – багато хто жив у гуртожитках, можна любити сусіда, можна не любити, але якщо один із сусідів починає раптом поводитися так, як йому заманулося, він обов’язково від усіх інших дістане по голові. Бо є правило гуртожитку, його не можна порушувати. Світ сьогодні – такий самий гуртожиток. Питання лише в розмірах", - поділився музикант.

Говорячи, про нинішню ситуацію в Україні, музикант зазначив, що, на жаль, вона вже переросла той момент, коли можна було домовлятися. Він побоюється, що Росія цей момент згаяла навмисне. Рано чи пізно протистояння на Сході України скінчиться, домовлятися доведеться, і різниця в тім, скільки українців з цього і того боку ще загине.

Нагадаємо, Андрія Макаревича, як і багатьох інших громадських та культурних діячів, що засудили анексію Криму, проголосили "агентом західного впливу".

Фото з Facebook Андрія Макаревича

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів