"Це мій обов'язок": син Шевченка розповів, чому почав вивчати українську, та згадав київські застілля в бабусі

26 жовтня 2023, 11:00

18-річний син футболіста Андрія Шевченка Джордан, який у серпні став студентом Єльського університету, заявив, що почав вивчати українську.

В інтерв'ю "Голосу Америки" він згадав смачні київські застілля і запевнив, що гордий бути українцем.

Джордан заявив, що пишається бути наполовину українцем. Його повноцінне знайомство з батьківщиною батька почалося, коли Андрій Шевченко повернувся до київського "Динамо", і кожного літа родина приїжджала до Києва на кілька місяців.

"Ми жили або в квартирі батька, або в квартирі бабусі, тож у мене багато приємних спогадів про спілкування з рідними, особливо про застілля моєї бабусі. Було багато смачної домашньої їжі, але, знову ж таки, я відчував, що не міг доторкнутися до цієї моєї сторони глибоко, у тому числі через мовний бар'єр", - зазначив він.


скріншот з відео

Однак вирішальним для самоідентифікації Джордана як українця стало повномасштабне вторгення.

"До цього я не дуже розвивав свою українську сторону, але як тільки почалася війна, я відчув, що це мій обов'язок. Тому що реальність така, що бути українцем зараз – це бути під загрозою. Тому українцям дійсно потрібно зібратися разом та показати, чому ми важливі як країна, чому ми важливі як народ", - прокоментував Шевченко.

Улюблене місце Джордана в Києві - стадіон Олімпійський

Улюблене місце Джордана в Києві - стадіон "Олімпійський"

Джордан похизувався знаннями з історії України, запевнивши, що українці просто так не віддадуть ворогу одну зі своїх головних цінностей – свободу:

"Більшу частину своєї історії Україна знаходилась під впливом зовнішніх сил – Річ Посполита із заходу, Московія зі сходу, потім османи із півдня. Усі воюють за цю землю, і це в певному сенсі майже повторюється, бо ми маємо оцю зовнішню силу, яка намагається претендувати на наші землі, поставити під загрозу нашу свободу, але ми не підемо без бою", - наголосив він.

Хлопець почав вивчати українську, щоб повністю інтегруватися в рідну культуру батька.

"Ми маємо свій стіл на кампусі в університеті, розповідаємо про війну та збираємо пожертви, і в обмін на ці пожертви даруємо наклейки, ручки, листівки.

Я поки ще не можу говорити з батьком українською, можу використовувати кілька слів у розмові, і думаю для нього це показує, що я беру ініціативу. Для мене важливо, що я українець. Я нарешті підкріплюю це діями. Слава Україні", - заявив Джордан.

Нагадаємо, у липні Джордан закінчив Королевський коледж у Вімблдоні, а 16-річний Крістіан вступив до футбольної академії Вотфорда.





Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів