Фланелеві сорочки, мішкуваті джинси та куртки оверсайз: що таке стиль гранж в одязі та як його повторити

20 березня, 09:00

Модні тенденції 90-х повертаються, а отже і стиль гранж знову набуває своєї популярності. Це комфортний і невибагливий одяг для міських прогулянок, який не потребує чітких силуетів і віддає перевагу багатошаровості.

ТаблоID зібрав усе про одяг в стилі гранж і подивився, як знаменитості інтерпретують його у своїх образах. Беріть до уваги і оновлюйте свій гардероб на весну.

Що таке стиль гранж

Гранж – стиль одягу, який народився наприкінці 80-х у Сіетлі паралельно з відродженням рок-музики, як пише видання Vogue. Утім, своєї широкої популярності набув лише на початку 90-х. Умовним амбасадором стилю гранж став лідер культового гурту Nirvana Курт Кобейн та його дружина Кортні Лав.


Стиль гранж Курта Кобейна обов’язково включав світлі широкі джинси та "дідусеві" кардигани. Таким чином він одночасно приніс м’якість та андрогінність (поєднання чоловічих і жіночих рис) у суворий дух панк-року.

У свою чергу Кортні Лав чергувала короткі сукні, колготки у сіточку та масивні прикраси.

Перші прихильники цього стилю віддавали перевагу футболкам великого розміру, толстовкам, рваним джинсам і курткам-оверсайз. А далі стиль гранж в одязі 90-х років перетворився на справжню філософію відмови від традиційних торгових центрів і переходу до комісійних магазинів як центру моди.

Гранж стиль абсолютно не дбає про моду, а його гаслом є недосконалість. Та попри це він з’являється на подіумах, а модні агенції почали пропонувати відповідні позиції в одязі ще в минулому році.

Одяг в стилі гранж

Фланелева сорочка

Які ж речі в стилі гранж передбачаються? Передусім – фланелева сорочка. Це один із затишних елементів, який допоможе увійти в стиль і не буде зайвим у будь-якому гардеробі. Щоб створити особливий образ, можна звернути увагу на сорочку із потертими краями.

Співачка Jerry Heil поєднує сорочку з білою базою
Співачка Jerry Heil поєднує сорочку з білою базою

27-річна модель Хейлі Бібер комбінує сорочку оверсайз із капелюшком.

Джинси

Мішкуваті джинси упевнено витісняють скіні, якщо мовиться про гранж. Мішкуватий денім пропагував ідею андрогінності в моді, коли жінки купували чоловічі джинси, аби бути в тренді. На щастя, зараз мішкуватий стиль доступний у будь-яких категоріях.

Володарка двох Оскарів Біллі Айліш є амбасадоркою стилю гранж
Володарка двох "Оскарів" Біллі Айліш є амбасадоркою стилю гранж

Трикотаж з дірками

Гранж вітає колір і втілювати його можна у потертому або дірчастому трикотажі. Тут головне виразити свою індивідуальність, а комбінувати такі позиції варто із сукнями чи спідницями.

Акторка Ксенія Мішина обирає вкорочений топ

Акторка Ксенія Мішина обирає вкорочений топ

Масивні чоботи

Взуття в стилі гранж – це обов’язково масивні, так звані бойові чоботи, які стали його синонімом. Тут можна обрати варіанти з потовщеною підошвою, або подовжені ботинки із невисоким квадратним підбором.

Потертість, міні і масивні чоботи обирає співачка Надя Дорофєєва

Потертість, міні і масивні чоботи обирає співачка Надя Дорофєєва

Аксесуари

Щодо аксесуарів і прикрас в стилі гранж, то тут на головних позиціях виступають:

  • великі сонцезахисні окуляри з оправами сміливих форм і темних кольорів;
  • шапка-біні, яка і зігріє, і створить софт гранж;
  • чокери, які демонструють нотки бунтарства;
  • багатошарові намиста додають глибини та цікавості до образу;
  • каблучки, де вітається поєднання різних металів або унікального дизайну з камінням, та виразні сережки з шипами, наприклад, додадуть виразності образу;
  • панчохи в сіточку, які є класикою гранжу і дарують фактурність;
  • наплічники замість сумок є більш типовим для цього стилю, особливо з ланцюгами, шпильками та іншими гострими деталями.
Все про колготки в сіточку знає епатажна співачка Мадонна

Все про колготки в сіточку знає епатажна співачка Мадонна

Як одягнутися в стилі гранж

Стиль гранж однозначно викликає ностальгію, але й у 2024 році він може виглядати сучасно. Для цього достатньо звернути увагу на певний одяг, про який пише видання InStyle.

Картатий принт

Фланелева картата сорочка в стилі гранж – мабуть, найперша асоціація, про яку ми вже згадували. Зараз цей культовий візерунок можна інтегрувати в спідниці чи штани, жіночі жакети чи чоловічі піджаки і блейзери. Або створити відповідний комплект і бути на стилі.

Біллі Айліш додає цікавий аксесуар

Біллі Айліш додає цікавий аксесуар

Загалом контрастні принти та візерунки є принципами цієї естетики.

Музикант Антон Савлєпов комбінує худі з принтом і картаті штани

Музикант Антон Савлєпов комбінує худі з принтом і картаті штани

Сукня

Сукня в стилі гранж може бути й у вигляді легкого короткого сарафану, але поєднати її обов’язково треба з тими самими бойовими черевиками. Такий образ символізуватиме невимушеність і водночас силу.

Від гранжу співачка Злата Огнєвіч взяла масивні чоботи і додала їх до легкої квіткової сукні

Від гранжу співачка Злата Огнєвіч взяла масивні чоботи і додала їх до легкої квіткової сукні

Багато шарів одягу

Багатошаровість – те, без чого неможливо уявити образ в стилі гранж. Щоб отримати такий ефект можна вдягнути спідницю поверх джинсів і не забути про верхній одяг. Додайте приглушених і яскравих кольорів у відповідних елементах.

Багатошаровість у стилі Біллі Айліш

Багатошаровість у стилі Біллі Айліш

До речі, образи не обов’язково мають бути кричущими. Наприклад, спідниця в стилі гранж може бути плісирована подовжена, яка у тренді весняного сезону 2024. Ідеальний варіант – шотландка, але підійде будь-яка у складку чи гармошку.

Образи в стилі гранж

Серед найпростіших образів в стилі гранж – комбінація футболки та рваних джинсів. Її ви можете зав’язати спереду у вузлик, аби створити імпровізований топ. Додайте аксесуар чи прикрасу у вигляді ланцюжка і взуйте підбори. Вуаля, простий образ на щодень готовий.

Співачка Гвен Стефані обирає дірчасті джинси і вкорочений топ

Співачка Гвен Стефані обирає дірчасті джинси і вкорочений топ

Якщо не проти згадати школу, оберіть ту саму легендарочку – фланелеву сорочку і додайте до неї не менш легендарний університетський бомбер, який буде популярний цієї весни.

До речі, худі та футболки з принтами – ваш musthave.

Мішкуваті джинси і футболка з принтом - так втілює гранж Надя Дорофєєва

Мішкуваті джинси і футболка з принтом - так втілює гранж Надя Дорофєєва

І ще одне, що точно варто повторити – оверсайз look. Для початку можете обрати якусь одну річ, щоб зробити акцент. Але у стилі гранж з цим переборщити неможливо.

Без підборів, але у гранжових джинсах та куртці оверсайз модель Хейлі Бібер

Без підборів, але у гранжових джинсах та куртці оверсайз модель Хейлі Бібер

Як бачимо, мода повертається. Утім, є речі, які ніколи не залишать позиції трендів. Їх легко можна додати до гранж стилю.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів