Берлусконі забажав новий статевий орган

19 листопада 2010, 11:12
Скандальний прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі "приліпив" античній статуї пеніс та руку.

Саме за наказом політика мармуровій скульптурі епохи Стародавнього Риму, що зображує бога війни Марса та богиню Венеру, зробили "косметичну операцію".

Так, на бажання Берлусконі Марсу відновили відколотий статевий орган, а Венері "протезували" відсутню руку, передає "ВВС". При цьому нові частини статуй зйомні.

Подейкують, що на розпорядження про реставрацію Венери та Марса прем'єра наштовхнули китайці.

Статуя Марса і Венери до і після реставрації

"Чому в Китаї скульптури виглядають, як нові, а у наших не вистачає чи то рук, чи то голів? Відновіть статуї", - наводить слова італійського прем'єра видання "La Repubblica".


Античні статуї Марса та Венери були знайдені в результаті розкопок близько 100 років тому і зараз знаходяться в римській резиденції Берлусконі. Раніше ж цінні експонати зберігалися в одному з музеїв Італії.

Мистецтвознавці обурені втручанням Берлусконі. Знавці наполягають, що відновлення подібного роду стародавніх експонатів є поганим тоном і суперечить естетиці образотворчого мистецтва.

Берлусконі обурило, що у китайців статуї цілі, а в нього ні?

Зокрема, Сільвіо розгнівав італійських реставраторів тим, що порушив головне їхнє правило: ніколи не намагатися відновити досконалість стародавніх предметів мистецтва.

Раніше подібна "косметична реставрація", яка коштує понад 73 тисячі євро, проводилася на багатьох пошкоджених давньоримських статуях. Почали подібні реставраційні роботи з XVII століття, але зараз таке ставлення до історичної спадщини вийшло з моди.

Фото "Reuters" та "АР"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів