Єльцин мріяв дожити до 100 і ледь не загинув у небі

1 лютого 2011, 14:45

Вдова екс-президента Росії Бориса Єльцина Наїна розповіла те, як раділа відставці чоловіка, так як він "захворів", щоб закохати її в себе.

1-го лютого Єльцину могло б виповнитися 80 років. До цієї пам’ятної дати дружина покійного політика згадала про момент знайомства з коханим та те, як він ледь не загинув у авіакатастрофі.

"Він виділявся серед інших на нашому курсі - постійно щось організовував, був активним, відчувалося, що у цього студента є позиція. Я розуміла, що подобаюся йому, але не більше", - пригадує Наїна в інтерв’ю "Сегодня".

За словами Єльциної, якось коли Борис був у Куйбишеві (нині Самара) на змаганнях з волейболу, приходить телеграма: "Приїжджай, у Бориса погано з серцем".


"І всі, без підпису. Природно, я зірвалася. Так ми й опинилися разом. Ця телеграма виявилася жартом, але я навіть не змогла на нього розлютитися - так це було зворушливо. З тих пір ми не розлучалися. Ми з Борисом прожили 51 рік, відсвяткували золоте весілля", - зізналася Наїна.

Вона додала, що мала відчуття, ніби знайома з коханим з дитинства.

Жінка зізналася, що чоловік знав відповіді на усі питання:

"Розповім такий епізод. Коли підросли онуки, я стала втручатися, давати поради з позиції бабусі і якось сказала: "Треба ж виховувати дитину!". А дочки, Олена з Танею, відповіли: "Ну ви ж нас не виховували!". "Як це не виховували? Хто ж вас виховував?". Я засмутилася, а Боря мені ввечері сказав : "Ми їх добре виховали, якщо вони навіть не помітили!".

За словами вдови, Єльцин був авторитетом для своїх доньок. Мовляв, ті навіть фасон сукні могли обговорювати з ним.

Розповіла Наїна й про те, як Борис Єльцин ледь не загину в авіакатастрофі.

"Так, це маловідомий факт із його життя. Він притягував напасті. Розповідав, що в дитинстві заблукав у тайзі, і якби не лісник, якого він випадково зустрів, то загинув би. А в 1990 році, вже будучи народним депутатом, він отримав серйозну травму хребта в авіакатастрофі в Іспанії", - зізналася вдова.

Тоді Єльцину загрожував повний параліч. Іспанські лікарі зробили йому складну операцію.

"Я трималася на людях, а потім приходила додому й ридала. А після все його життя змінилося, він не міг довго сидіти в кріслі, я сама вечорами робила йому масаж і втирала мазь", - додала вона.

Наїна та Борис Єльцини встигли відсвяткувати золоте весілля

Згадала Наїна й про той день, коли її чоловік передавав президенство Володимиру Путіну.

"Я з ранку знала. 31-го повинна була бути запис звернення, як зазвичай. Я йому з ранку допомагала зібратися на роботу, зав'язувала краватка - це був мій обов'язок, тому що він сам ніколи не зав'язував краватку. І вибирала краватку я теж сама - мені здавалося, що я краще це зроблю. Я завжди його відправляла на роботу. Так було і в Свердловську", - почала вона оповідь.

"Зранку він сказав, що піде у відставку, але саме слово "сьогодні" він не сказав. І коли я почула потім у новорічному ефірі "сьогодні", то дуже зраділа. Я буквально кинулася йому на шию. Це був самий радісний момент за все життя в Москві - він іде у відставку", - зізналася Наїна.

Наостанок дружина Єльцина розповіла, що у них у родині є традиція збиратися щонеділі.

"Нас 17 чоловік - діти, онуки, правнуки. На жаль, Борис із-за роботи не завжди міг їй слідувати, але коли вийшов на пенсію, жодного разу зустрічі не пропускав", - зауважила вона.

Окрім цього Наїна розповіла про пристрасть коханого до читання:

"Він дуже любив читати - у день по книзі. Ще в школі освоїв швидкочитання. Прочитав все в будинку, знав літературу чудово - і радянську, і російську, і зарубіжну. У якийсь момент йому дуже сподобалася японська. Дочка Таня йому завжди скуповувала книги".

"Часто він мені сниться - життєрадісний, веселий, як у студентські роки. У Бориса була велика любов до життя. Він був упевнений, що доживе до 100 років, але от не вийшло", - додала Наїна Єльцина.

Фото "Сегодня"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів