Боно з "U2" опинився в центрі расового скандалу

14 лютого 2011, 17:12

Ірландський співак і лідер групи "U2" Боно опинився в центрі скандалу навколо відомої пісні під назвою "Вбий бура".

Ця композиція здобула популярність в часи боротьби проти офіційної політики примусового відселення народів банту в Південно-Африканській Республіці (ПАР).

У минулому році високий суд в Йоганнесбурзі вирішив, що пісня розпалює міжнаціональну ворожнечу і повинна бути заборонена.

Однак проти цього вердикту виступає лідер молодіжної організації правлячої партії "Африканський національний конгрес" Джуліус Малема, який публічно виконав пісню.


Тепер же в історію навколо пісні втрутився Боно. Днями, пере початком туру "U2" Південною Африкою, співак дав інтерв'ю газеті "South African Sunday Times", в якому прокоментував скандал навколо цього музичного твору, пише "ВВС".

Боно своїми висловлюваннями викликав неоднозначну реакцію

"Пам'ятаю, як дитиною я співав, і мої дядьки виконували повстанські пісні перших днів Ірландської республіканської армії", - сказав Боно.

Потім фронтмен "U2" виконав кілька рядків пісні, в яких йшла мова про приготування зброї до бою.

"Ми це співали, і це цілком можна назвати фолк-музикою, - зауважив співак.

Разом з тим, він підкреслив, що подібна творчість доречна лише в певному контексті.

"Хіба можна таке співати в певному суспільстві? Це було б досить нерозумно. Вся справа в тому, де і коли співати ці пісні .Таке правило для цієї музики", - додав Боно.

Разом з тим, деякі слухачі південноафриканських радіостанцій визнали, що подібні висловлювання Боно межують із заохоченням міжнаціональних конфліктів.

"Це явне розпалювання ненависті. Вони абсолютно не знають нашої історії", - сказав про інтерв'ю Боно один з жителів ПАР.

Слово бур на мові африкаанс означає "фермер", іноді воно використовується в принизливому сенсі щодо білошкірих жителів ПАР.

Фото "Reuters"

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів