Джейн Фонда: Старіння – це не спуск, а підйом по сходах

15 вересня 2011, 17:53

Оскароносна актриса Джейн Фонда прагне навчити інших, як зробити свої зрілі роки найкращими. 73-річна зірка закликає вірити в себе, не ганятися за досконалістю, доглядати своє тіло та розглядати роки як сходинки, що ведуть угору.

Десятьма секретами витонченого старіння акторка поділилася з "Forbes".

Думайте про старіння як про підйом по сходах – такою є одна з ключових порад актриси.

"Ми маємо змінити свій погляд на старіння. Старе уявлення було таким: ти народжуєшся, в середині життя перебуваєш на піку, а тоді йдеш під ухил до немічності ", - говорить Фонда.


Коли ж ми розглядаємо власне старіння не як спуск, а як підйом, то одержуємо благополуччя та мудрість.

Думайте про пройдений шлях, радить зірка, яка присвятила багато часу спогадам про дитинство, аналізу минулих стосунків, аби краще зрозуміти, ким вона є сьогодні.

"Це тяжко – знати, як іти вперед, якщо ти не знаєш, де побував", - зазначає вона.

Облиште перфекціонізм, закликає Фонда, яка, як і багато жінок, згаяла значну частину своєї молодості в гонитві за недосяжною "досконалістю", а в підлітковому віці страждала на булімію.

"Як ти можеш бути цільною, коли намагаєшся бути ідеальною… Мені знадобилося багато часу, щоб це зрозуміти", - зауважує зірка.

Будьте господарями своєї сили, каже актриса, яка повню мірою усвідомила свою силу та незалежність, лише переживши розлучення в 62 роки.

"Я завжди думала, що як я не буду з чоловіком, то перестану існувати… Не недооцінюйте себе. Не марнуйте себе", - закликає вона.

Відкривайтеся коханню в будь-якому віці.

"Частиною близькості є саморозкриття… Коли я закохалася, я не потребувала чоловіка. Коли нам вдається ввійти в стосунки як цілісна особистість, тоді виникає близькість", - каже Фонда.

Підтримуйте зовнішність, адже "інвестиції" в свій зовнішній вигляд допомагають виглядати та почуватися вродливішою, упевнена актриса. Вона сама свого часу вдалася до косметичної хірургії, щоби під корегувати лінію підборіддя і зону під очима та тим самим позбутися втомленого виразу обличчя.

"Мені набридло виглядати такою, якою я насправді не почувалася", - пояснює Фонда.

Не припиняйте рухатися, бо ніщо так не допомагає в літньому віці підтримувати кістки міцними, а сон глибоким, як фізичні вправи. Це необхідно й мозкові, наголошує Фонда.

Облиште шкідливі звички. Покинувши курити та скоротивши споживання цукру, оброблених продуктів та насичених жирів, ми на роки подовжуємо наше життя, запевняє акторка.

Із віком спіть більше, а не менше, каже Джейн Фонда, чия щоденна порція нічного сну становить 8-9 годин.

Не втрачайте цікавість.

"Пізнавайте, хто ви є насправді, щоби стати цілісними людьми. Для цього потрібно багато мужності, бо вся культура каже нам, що ми маємо бути такими, чи іншими. Намагайтеся бути справжніми, намагайтеся розкрити це. Та лишайтеся зацікавленими. Це значно важливіше, ніж бути цікавими", - говорить актриса.

Фото з Reuters з сайту "The Telegraph".

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів