"Pussy Riot" звільнили й назвали найвпливовішими у мистецтві

23 грудня 2013, 15:36

Учасниці панк-гурту "Pussy Riot" Надія Толоконнікова і Марія Альохіна вийшли на свободу.

Вже у понеділок, 23-го грудня, обох дівчат було звільнено з під варти, повідомляє "Лента.ру".

Толоконнікова і Альохіна, які були засуджені на 2 роки за скандальний панк-молебень у храмі Христа Спасителя, потрапили під амністію на честь 20- річчя російської Конституції.

Так, Толоконнікова покинула лікарню в Красноярську, куди її перевели з Мордовії. Про що журналістам повідомив чоловік Надії.


Госпіталізація Толоконніковій знадобилася через голодування, яке вона оголосила на знак протесту проти умов утримання в мордовській колонії і відмови перевести її в іншу виправну установу.

Вранці на свободу вийшла ще одна учасниця групи Марія Альохіна, яка відбувала термін у Нижегородській області.

Толоконнікова і Альохіна на волі, але боротимуться за права жінок

Альохіна після звільнення заявила, що вважає амністію профанацією і знаходить її несправедливою по відношенню до інших матерів і вагітних жінок які продовжують відбувати покарання.

За її словами, вона вирішила зайнятися правозахисною діяльністю і відстоювати права ув'язнених. До неї приєднається й Надія Толоконнікова.

Як відомо, учасниць "Pussy Riot" було засуджено до двох років колонії за звинуваченням у хуліганстві. Так слідство і суд кваліфікували панк-молебень, проведений учасницями групи в московському храмі Христа Спасителя в знак протесту проти зрощування держави і церкви. У обох засуджених є неповнолітні діти.

Разом з Толоконніковою і Альохіною до позбавлення волі була засуджена ще одна учасниця акції Катерина Самуцевич, проте їй покарання згодом замінили на умовне.

До слова, в день звільнення учасниць "Pussy Riot" журнал "Артгид" оприлюднив рейтинги 50 найвпливовіших фігур в російському мистецтві за 2013-й рік.

На верхівці списку опинилися саме учасниці "Pussy Riot" Альохіна і Толоконнікова.

"Для нашої країни взагалі і зокрема для її невеликого художнього ком'юніті все, що відбувалося протягом 2013-го року і відбувається зараз з Толоконніковою і Альохіною, виявилося неймовірно важливим, - їх доля і те, як вони її сприйняли, стали свого роду маркерами суспільства, в якому ми живемо і працюємо", - йдеться на сайті журналу.

Нагадаємо, минулого року російська панк-група "Pussy Riot" увійшла до списку найвпливовіших людей у мистецтві за версією журналу "ArtReview". Скандальні дівчата посіли 57-у сходинку у ТОП-100.

Фото "Reuters" з сайту 3news.co.nz

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів