"Нехай це мистецтво оживе": Астаф'єва стала героїнею викраденої окупантами картини. Відео

19 червня, 15:35

Артистка Даша Астаф’єва взяла участь у колоритній фотосесії, у якій перевтілилась у героїню викраденої росіянами картини українського художника Михайла Брянського "Портрет дівчини у вишиваній сукні".

Режисеркою зйомки є ілюстраторка Марія Оз. Ідея покликана привернути увагу до нищення Росією творів мистецтва під час тимчасової окупації України. Зокрема, і Херсонщини.

"Україна ніколи не була поза контекстом розвитку мистецтва. А навпаки була і є самодостатня з безліччю багатств. Історія окупації Херсону вкотре нагадує, що ворог нищить не тільки нас фізично, а і цілеспрямовано нищить нашу культурну спадщину", – йдеться у дописі в Instagram.

Астаф'єва у вишитій сорочці

"Ворог нищить не тільки нас фізично, а і цілеспрямовано нищить нашу культурну спадщину"

скрін з відео

"З Херсонського художнього музею було викрадено понад 10000 творів мистецтва. І поки викрадене мистецтво сумує на чужині, нашим потужним інструментом стає памʼять. Незайве нагадування посередництвом фантазії, що ми втрачаємо кожного дня і миті", – додала авторка.

Даша Афтаф'єва у вишиванці


скрін з відео
Картина Брянського Портрет дівчини у вишиваній сукні

Образ із картини, в який перевтілилась Даша

скрін з відео

Цікаво, що автори зйомки не просто створили схожий образ із картини, але і відтворили сорочку, в якій позує Астаф’єва. Її орнамент вишила, перебуваючи в окупації, херсонська гідеса Інна Микуцька.

"Коли я вишивала, то мріяла що буду водити екскурсії вільним Херсоном", – розповіла вона.

До речі, у дописі автори залишили реквізити для підтримки Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка.

Нагадаємо, прикладом постраждалого через окупацію та російсько-українську війну мистецтва є творчість художниці Поліни Райко. Її хата-музей була зруйнована через повінь унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Після трагедії український бренд аксесуарів OLIZ створив серію хусток із малюнками художниці. В одній з таких згодом знялася французька акторка Єва Грін, вкотре висловивши свою підтримку України.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів