Глінтвейнотерапія - і грип відпочиває

11 листопада 2009, 17:00

Білі стіни, стільці в ряд, натовпи людей, продух і нестерпні черги. Зараз це звична картина в кожній поліклініці.

Ще тиждень тому влада нас переконувала, що свинячого грипу в Україні немає і закривала очі на смертельні випадки у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській областях.

А потім раптом новини стали схожі на зведення з поля бою: кількість захворілих росте в геометричній прогресії, свинячий грип вже забирає життя людей, половина країни на карантині, влада просить утриматися від відвідувань, зборів, переїздів...

З кабінетів лікарів люди виходили роздратованими і розгубленими - в аптеках немає медикаментів, у дефіциті захисні маски і навіть вітаміни... Навіщо я сиділа в черзі, сама не знаю. Чим мені міг допомогти втомлений і не менш роздратований лікар?


Ситуація нагадує квітень-травень 1986 року, чи не так? Довго закривати очі на проблему, а потім розводити в безпорадності руками і намагатися загасити палаючу пожежу.

Пам'ятається, в тому вже далекому 86-му, для підвищення захисних сил організму влада пішла на безпрецедентний крок у розпал антиалкогольної кампанії - наказала всім без винятку, включаючи дітей, пити червоне сухе вино.

Вино, розігріте до певної температури та посилене спеціями і травами (глінтвейн), може виявитись корисною і за нинішньої епідемії грипу. Щоб дізнатися, чи так це, ми звернулися до фахівців.

Ярослав Володимирович Рошковський, завідувач кафедри фармакогнозії Одеського державного медичного університету, професор медичних наук

- Ярослав Володимирович, в яких конкретно випадках може допомогти глінтвейн?

- Глінтвейн має всі властивості червоного столового вина. Червоне вино має бактерицидні і, таким чином, антисептичні властивості. Відомо, що червоне вино має потужний знезаражуючий вплив.

Глінтвейн дуже корисний при простудних і хронічних захворюваннях, таких як грип, бронхіт, запалення легень. Він чудово підійде для відновлення сил після інфекційних захворювань, при фізичному і психічному виснаженні. Разом з тим, хочу акцентувати увагу: при погіршенні самопочуття глінтвейн однак не може відмінити візит до лікаря.

Найголовніше - не плутайте дію глінтвейну і міцного алкоголю. Міцний алкоголь тільки знижує імунітет! Горілку з перцем, як робить багато хто, - категорично не можна вживати. Глінтвейн же, навпаки - гарний тим, що гарячий. Нагрівання вина зменшує міцність напою, підвищуючи його корисність.

Тишковець Лариса Олегівна, директор з якості Євпаторійського винзаводу, автор рецептури глінтвейну "Пікнік"

- Лариса Олегівна, розкажіть, будь ласка, як виготовляється глінтвейн "Пікнік"?

- Самостійно робити глінтвейн вдома я б не рекомендувала. Неправильний підбір спецій може навіть зашкодити.

Рецептура ж глінтвейну виробництва Євпаторійського винзаводу розроблялася спеціально з урахуванням можливості захисту наших споживачів від сезонних захворювань - ГРВІ та грипу. Професійні лікарі допомогли підібрати оптимальний склад і пропорції для спецій і трав. Глінтвейн - це дуже точна наука і приготувати хороший напій з лікувальними властивостями можна тільки в заводських умовах.

Завдяки кориці, гвоздиці, перцю, мускатному горіху, кардамону в його складі корисний вплив вина на організм тільки посилюються. Враховуючи те, що п'ють глінтвейн дуже теплим, він дійсно зігріває і лікує. Підвищує імунітет, зміцнює і тонізує організм, відновлює життєві сили, збагачує організм мікроелементами, вітамінами та амінокислотами. Важливо лише не перестаратися.

Головна проблема в тому, що глінтвейн у магазинах, як і ліки в аптеках, - наразі став справжнім дефіцитом.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів