"Мода точно не поза політикою": дизайнерка Ельвіра Гасанова розповіла про співпрацю з Зеленською та кого з голлівудських зірок хоче одягати

24 січня, 08:00

Пам’ятаю, як вперше побачила одяг від Gasanova наживо у 2017-му. Тоді в рамках чергового Ukrainian Fashion Week на подіум виходили моделі в яскравих вбраннях, зі святковим вайбом, який, вже незабаром підкорить родину Кардашян, супермодель Джіджі Хадід та інших світових зірок.

Сьогодні ж головна дизайнерка та засновниця бренду Ельвіра Гасанова більше асоціюється з костюмами, які Олена Зеленська обирає для зустрічі з принцесою Вельською Кейт Міддлтон та першою леді США Джилл Байден.

У 2023-му Gasanova виповнилося 10 років. Як зізналася сама Ельвіра, за цей час бренд став дорослим та виваженим, а креативні процеси й саме створення одягу – більш відповідальними.

Про те, як із безтурботності та гламуру дизайнерка перейшла до елегантної стриманості, а також про співпрацю з першою леді і зміни за роки війни у житті Гасанової читайте в ексклюзивному інтерв’ю TabloID.

Ельвіра Гасанова заснувала однойменний бренд жіночого одягу у 23 роки. Нині їй 32, і вона керує вже двома брендами – Gasanova і Damirli, а також виховує разом із чоловіком 2-річну донечку
Ельвіра Гасанова заснувала однойменний бренд жіночого одягу у 23 роки. Нині їй 32, і вона керує вже двома брендами – Gasanova і Damirli, а також виховує разом із чоловіком 2-річну донечку

– На початку існування бренду візитівкою Gasanova були кришталеві сукні. Тепер, якщо подивитися на колекції, впізнавані особливості – унікальний крій, елегантний силует, іншим словами less is more. Що зумовило такі зміни? Чому обрали інший вектор?

– На початку… насправді, кришталеві сукні були не зовсім на початку. Спершу були джинсові куртки з малюнками. Саме це і розпочало велику історію Gasanova. Потім з’явилися сукні, які досі лишаються однією з наших візитівок.

Але так як ми дорослішаємо, і нашими найголовнішими амбасадорами стають жінки-лідери, і найголовніша з яких, нею ми дуже пишаємося – перша леді, то звісно трансформується і бренд. В елегантний, дуже серйозний за кроєм, дуже жіночний і в той же час дуже сильний. Ця трансформація триває і зараз, – зізналася Ельвіра.

– Вас можна назвати рольовою моделлю. За нинішніх обставин поєднуєте ведення бізнесу, креативну роботу дизайнера, роль дружини та мами. Як вам вдається всім жонглювати? Та як з таким графіком знаходити час для себе?

– Щодо рольової моделі, мені здається, це занадто. Бо я – звичайна жінка, яких в Україні мільйони. Тим більш зараз. Набагато більше жінок, які роблять багато всього. За себе скажу лише, що в мене надзвичайний чоловік, який підтримує у всьому, і надзвичайна родина. Тому що мої мама з татом дуже сильно допомагають із дитиною.

У нас, я сміюся, такий, найкращий в світі дитсадок у бабусі й дідуся. Вони дуже сильно займаються дитиною допомагають нам з нею. Тому це всього лише класний тайм-менеджмент і родина.

Ельвіра з чоловіком Ехтірамом та донечкою

Ельвіра з чоловіком Ехтірамом та донечкою

– Війна кардинально змінила побут українців. Без яких речей ви не уявляєте зараз своє повсякденне життя?

– Змінилося багато всього. Щодо речей… Головні речі – це не речі. Я зараз, насправді, хвилююсь, щоб усі документи були десь поруч, якась тривожна валіза, але не про одяг, якісь інші важливі штуки.

Бо на початку повномасштабного вторгнення, коли ми виїжджали з Бучі у Трускавець, я їхала навіть без паспорта. Тому думаємо більше про таке, щоб усі необхідні документи були з нами. Але, звісно, їхати нікуди не плануємо. І, скоріш, просто вже думаєш про те, як себе зібрати, акумулювати максимально швидко, незважаючи ні на що.

– До повномасштабної війни чимало людей із мистецької сфери та фешн індустрії дозволяли собі позицію "поза політикою". За останні 2 роки ви показали, що одяг може нести сильний політичний меседж. Розкажіть, як в естетиці обох брендів почали з’являтися ці ноти?

– Мода точно не поза політикою… Тому в нас відбулася дуже велика трансформація, як в Damirli, так і в Gasanova.

Damirli із таких, класичних be-spoke костюмів трансформувався у більш кежуал… у вишиванки, які, наприклад, носить президент і обожнює Олександр Усик.

І це вимушений крок, яким ми дуже пишаємось. Я дуже рада. За все своє життя я ні разу не пошкодувала через ці швидкі рішення, які привели мене туди, де я зараз. Тому що можна було просто зупинитися і сказати: "Ну, ні. Ми – бренд про костюми, і будемо чекати, коли настане час і костюми знову будуть на часі".

Але ні. Замість цього ми трансформувалися… Gasanova так само. В нас залишилася кришталеві сукні. Але наша кежуал-лінійка розширилася, адже вона стає більш актуальною. Нам з цим пощастило більше, ніж багатьом брендам українським, бо вона в нас і до того була, а тепер збільшилася.

Володимир Зеленський у світшоті Damirli під час зустрічі з прем'єр-міністеркою Естонії. Вишивка – це географічні координати центру України відповідно до кордонів 1991-го року
Володимир Зеленський у світшоті Damirli під час зустрічі з прем'єр-міністеркою Естонії. Вишивка – це географічні координати центру України відповідно до кордонів 1991-го року
фото пресслужби бренду Damirli

– У вашому одязі часто з’являється перша леді України Олена Зеленська. Як розпочалася співпраця з нею та чи виникали в процесі якісь труднощі?

Першу леді я мріяла одягати відразу після інавгурації президента. Але тоді не склалося через стиліста. Ми дуже багато разів писали, кликали, але, на жаль, стиліст, який був на той момент, нас ігнорував. Не знаю, мабуть, я не сильно пушила цей момент, мабуть, він якось сам по собі пройшов.

А потім у спілкування з моєю артдиректоркою, вже під час повномасштабної це було, я згадала, що колись була така мрія. І вона відповіла, що зараз стилістка першої леді Наталія Каменська. Мовляв, давай я її запитаю.

І так сталося. Вона запитала. Нам сказали намалювати ескізи і запропонувати, що ми хочемо. Ми намалювали, нам погодили ескіз і сказали "Ну, спробуйте відшити".

Відшили, поїхали на першу примірку і потім нас запитали: "Чи можете ви закінчити щось за день". Ми сказали – звісно. І я знаю, що зараз вони нас дуже цінують через те, що ми можемо "все на вчора", у найвищій якості та в найкращому вигляді. Це дуже важлива риса, якою я дуже пишаюся в команді і в собі.

Олена Зеленська у луці від Gasanova із Джилл Байден та Кейт Міддлтон у травні 2023-го
Олена Зеленська у луці від Gasanova із Джилл Байден та Кейт Міддлтон у травні 2023-го
фото Kensington Palace
Перша леді обирає як сукні від Gasanova, так і костюми

Перша леді обирає як сукні від Gasanova, так і костюми

Ельвіра Гасанова створює, зокрема, ексклюзавні вбрання для Олени Зеленської
Ельвіра Гасанова створює, зокрема, ексклюзавні вбрання для Олени Зеленської

– У нещодавному кампейні ви зняли 19-річну Руслану Данилкіну – військову ЗСУ, яка на війні втратила ногу. Це крутий приклад інклюзивності, який зрозумілий та підтримуваний в Україні. Як з’явилася така ідея?

Насправді, Русю Данилкіну ми відзняли, але це не було кроком, яким ми хотіли комусь щось довести. Бо ми вже знімали наших героїв. Ми в Damirli вже працювали з SuperHumans центром і з Русею вирішили попрацювати, бо дуже хотіли дещо показати.

Це був дроп новорічний, хотілося показати, що так, свята будуть, треба святкувати життя, але і не забуваючи про реалії сьогодення. Мені здається, це було ідеальним рішенням показати святковий одяг на героїні, саме на Руслані.

– Ваш бренд носять зірки по всьому світу. Можливо, є хтось, кого б особисто ви хотіли бачити серед своїх амбасадорів? Хто, на вашу думку, є уособленням сенсів та цінностей бренду?

– Ще дуже багато зірок, яких ми хочемо вдягти. Дуже-дуже багато. Насправді, можна перелічувати, хто цікавий. Але мені важливо, щоб це була не просто зірка, а людина з дуже сильною позицією.

Наприклад, я би дуже хотіла вдягати Анджеліну Джолі, бо її життєва позиція дуже крута. І не тільки. Леонардо ДіКапріо дуже цікавий. Тобто, люди, які дійсно, крім того, що вони зірки, ще й зробили багато чого.

– Сьогодні, в часи, коли щодня багато сумних новин і подій, нам усім необхідна порція натхнення. Ким ви надихаєтесь в особливо важкі періоди?

– В мене немає часу, насправді, думати про погане. Я, так як і всі, читаю новини, і, можливо, можу засмутитися на пару хвилин. А потім мене поглинає робота або моя дитина. В мене є головна в моєму житті дівчинка, якій 2 роки, і я маю жити і радіти життю заради неї.

Ельвіра у жовтні 2023-го представила колекцію у Парижі
Ельвіра у жовтні 2023-го представила колекцію у Парижі

– Чи є якісь практичні речі/поради/лайфхаки, яким ви навчилися за два роки великої війни?

– Мабуть, найголовніші від мене поради – це думати про витрати. Якісь там сумки, прикраси, (зрозуміти - ред.) що, можливо, вони мені не так і потрібні. Такі емоційні штуки я вже продумую. Звісно, інакше сприймаю, скажімо так, ремоти і всякі такі речі. Люблю їх дуже. Але зараз ставлюсь більш виважено.

На мене дуже впливає ситуація (довкола - ред.). Адже я зараз думаю не тільки про себе і про свою родину. У мене ще велика команда. На такому неприємному прикладі, але все ж – коли лякали, що вибухне запорізька АЕС, ми всі одразу планували. У нас і калію йодид, і їжа, вода для першої необхідності, у нас готове все…

Тобто зараз я думаю про свою дуже велику родину-команду. І не тільки у випадку роботи, бо вони завжди з роботою. А ще і у випадку, якщо щось станеться, то я маю одразу зробити і для них все, щоб усе було добре.

Наприклад, у нас у деяких людей пошкоджено житло, на початку повномасштабного вторгнення, чи тоді, коли в Київ летіли "Кинджали". Це все лягає на мої плечі. Я допомагаю одразу з переїздом, з усім. Найголовніше, щоб залишалися усі живі, а з усім іншим точно допоможемо один одному.

Гасанова розповіла, що рятує її від тривожних думок та поміркувала про майбутнє бренду
Гасанова розповіла, що рятує її від тривожних думок та поміркувала про майбутнє бренду

– Як ви бачите майбутнє свого бренду в цілому? Як хочете розвивати його та до чого прагнете?

– Я серед тих, хто каже, що не треба чекати "після перемоги", а просто жити життя. Але я все одно чекаю. Чекаю і живу з цим. Це мене надихає.

Планую (після перемоги - ред.) багато працювати. Відкривати магазини у всіх містах України. І за кордоном. Поширювати українську культуру і українську моду. І робити так, аби дійсно українське асоціювалося з найякіснішим, найкращим, найталановитішим, щоб найкращий сервіс асоціювався з українським. Тобто робити все, від мене залежне.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів