Осадча у День мови згадала, як вмовляла деяких зірок давати інтерв'ю українською

27 жовтня 2023, 15:45

27-го жовтня в Україні відзначається День писемності та мови.

З нагоди цього телеведуча Катерина Осадча поміркувала про складну історію солов’їної та зізналася, коли сама почала розмовляти державною.

"Наша неймовірна, солов’їна, найгарніша мова у світі, з твоїм Днем! У світі не так багато мов, які б століттями відстоювали своє право на існування. Українську русифіковували, забороняли, штучно робили непопулярною і немодною, але попри все, попри те, що українці не хотіли розмовляти українською, вона вистояла", – написала Осадча.

Осадча розповіла, як вмовляла деяких зірок говорити на інтерв'ю українською

Осадча розповіла, як вмовляла деяких зірок говорити на інтерв'ю українською


Вона також розповіла, що у дитинстві не розмовляла українською. Проте коли почався її шлях на телебаченні, а саме у програмі "Світське життя", варіанту зробити шоу не українською – не було.

"На жаль, я не розмовляла українською з самого дитинства, в моїй київській школі українська також була не одразу. Серед моїх однолітків у школі, дворі, ніхто не розмовляв мовою своєї країни… Я прийшла працювати на телебачення у 2003, а у 2005 почало виходити "Світське життя" і розмов таких не було, щоб програма виходила не українською", – розповіла вона.

Катя пригадала, коли почала розмовляти державною

Катя пригадала, коли почала розмовляти державною

фото з Instagram

"Я швидко перейшла на українську, але майже всі герої моїх програм були російськомовні, пройшло багато років, ввели квоти на мову на телебаченні та ми почали вмовляти героїв давати інтерв‘ю українською, обіцяли допомагати підбирати слова і вирізати помилки, хтось погоджувався, хтось категорично не бажав переходити на українську, бо на приклад "погано звучав" українською.

Я сватала героям програм викладачів української, вмовляла, що українська не китайська і це не так складно, але на вмовляння йшли далеко не всі. Іноді все ж допомагали квоти на мову і герої програм робили зусилля”, – пригадала вона.

У Світському житті Осадча спілкувалася українською

У "Світському житті" Осадча спілкувалася українською

фото з Instagram

"На жаль, тільки з повномасштабним вторгненням багатьом стало зрозуміло, що українська це наша ідентичність, що мова відрізняє нас від ворога. Що вночі всі військові переходять на українську, що б там не казали, про те, що на фронті теж є російськомовні.

Герої програм тепер всі співають і розмовляють українською, виявилося, що нею можна дуже круто звучати й писати пісні й розмовляти й жартувати теж можна", – додала Катя.

"Можна взяти та перейти всім, але чи для цього треба було обов’язково сидіти з дітьми в бомбосховищах, ховати друзів та стати людьми війни? Я радію, що в Києві тепер зрідка почуєш російську, що коли йдеш Рейтарською вся модна молодь розмовляє українською. З Днем української мови та писемності!", – підсумувала вона.

Нагадаємо, Осадча нещодавно зізналася, які продукти не їсть у другій половині дня.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів