"Приклад російської пропаганди": Клопотенко розповів, чому японці відмовилися відкривати його ресторан
Ресторатор Євген Клопотенко розказав, як йому відмовили у відкритті українського ресторану в Японії.
Цікаво, що перешкодою на шляху розповсюдження і впровадження української культури в Східній Азії став... борщ.
В своєму Instagram Євген пояснив, що японці помилково вважають борщ російською стравою.
"Живеш собі, працюєш, ведеш перемовини про відкриття українського закладу в Японії. І тут на тобі: японці не хочуть відкривати монозаклад з борщем, бо у них, увага: "поширена думка, що борщ — це російська страва".
Зрозуміло, що люди оминатимуть це місце десятою дорогою, бо притомні японці, на щастя, історично є русофобами. І от ми наче на одному боці барикад, а виходить якась дурня. І це чудовий приклад глибини руської пропаганди", — пояснив Клопотенко.
![Краще б іспанці позбавилися ensaladilla rusa в меню, аніж японці борщу](https://imgnewtabl.pravda.com.ua/tabloid/system/MediaPhoto/photo/c/5/144241/c54ad9cc2c51c563e896950cddc264d41711554593.jpg?w=1210&q=90)
Краще б іспанці позбавилися "ensaladilla rusa" в меню, аніж японці борщу
![Цікаво, чи змінять японці думку щодо *орщу?](https://imgnewtabl.pravda.com.ua/tabloid/system/MediaPhoto/photo/a/a/144242/aa0b699abe8f844340b85ebff061e5241711554610.jpg?w=1210&q=90)
Однак зірковий кухар зауважив, що відмові - привід працювати ще завзятіше над популяризацією української думки та української кухні в світі.
До речі, завдяки старанням Євгена Клопотенка у червні 2022 року український борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Нагадаємо, у 2022-му речниця російського МЗС Марія Захарова підняла гостру тему: "ксенофобія, нацизм та екстремізм" на прикладі українського борщу, на що Клопотенко дав вичерпний "дипломатичний коментар".