Тревел-блогерка Маша Себова про найкрасивіше місце в Україні, схуднення на 7 кіло, любов до брендових сумок та б'юті-догляд під час подорожей

Тревел-блогерка Маша Себова про найкрасивіше місце в Україні, схуднення на 7 кіло, любов до брендових сумок та б'юті-догляд під час подорожей

23 лютого, 09:30

33-річна Маша Себова - одна з найвідоміших тревел-блогерів українського YouTube. Маючи досвід роботи в кадрі на телебаченні, 5 років тому вона увірвалася у світ відеомандрів з форматом "Все по 30" і відтоді відзняла понад 130 блогів про різні країни.

На сьогодні у Маші 392 тисячі підписників та майже 43 мільйони переглядів на YouTube, 72 тисячі фоловерів в Instagram. З початком повномасштабного вторгнення вона перейшла на українську мову і змінила формат блогу з легкого та розважального на більш серйозний та ґрунтовний.

В інтерв'ю ТаблоID Себова зізналася, як сприймає себе в кадрі, чому набрала зайву вагу і як її позбулася, розказала про свій догляд за обличчям та без якого предмета не обходиться з 15-ти років. Також Маша назвала місця в Україні, які її вразили, і чим найбільше пишається у своєму житті.

Ти працюєш у кадрі понад 10 років. Чи комфортно тобі дивитися на себе збоку, чи завжди ти задоволена побаченим і чи були у тебе якісь комплекси з цього приводу? Питаю як людина, яка ненавидить дивитися на себе на відео…


Відчуття дискомфорту, звісно, є постійно. Але тут же питання у суб’єктивному погляді на себе. Об’єктивна реальність в тому, що камера додає 5-7 кілограмів. Плюс у мене всі відео нестудійні, тобто я не сиджу в красивій сукні з красивим світлом, з мейкапом... У мене був такий досвід на телебаченні, а тут ти переходиш в поле, де сама себе фарбуєш, де іноді треба показати, як ти прокидаєшся, де ти їдеш добу в дорозі, а потім в кадрі. Десь сама себе знімаєш не з класного ракурсу… І потім, коли я дивлюся на монтажі ці відео, то іноді у своїх очах виглядаю жахливо. Я прямо розумію, що і тут погано, і там погано, і друге підборіддя… І коли це є, хочеться просто закрити очі і не бачити. Але в такі моменти у мені вмикається редактор.

Я не можу ні на кого працювати, мені важливо працювати на свою ідею, хай яка вона буде цікава чи не цікава для інших. Якщо є якісь обмеження чи заборони - це катастрофа, - каже Маша

"Я не можу ні на кого працювати, мені важливо працювати на свою ідею, хай яка вона буде цікава чи не цікава для інших. Якщо є якісь обмеження чи заборони - це катастрофа", - каже Маша

У мене взагалі всередині живе кілька іпостасей: одна людина - ця дівчинка в кадрі, якій не завжди комфортно на себе дивитися, друга - це редактор, який в першу чергу дивиться, чи корисна інформація, яку я говорю, чи вона потрібна, важлива… Якщо вона важлива, то та дівчинка відходить на другий план, і я залишаю це як редактор. А якщо є кадр, де я, на свою думку. супершикарно виглядаю, але при цьому там якась беззмістовна інформація, я це не візьму, тому що головний в моїй голові все-таки редактор.

Чи завжди так було?

І да, і ні. Я просто звикла, що мій вигляд - не на першому місці. На першому місці зміст. І все. Можливо, це тому, що я починала саме як редактор, і лише потім тільки зайшла в кадр. Очевидно, що мені хочеться виглядати краще. В якийсь момент я взагалі зрозуміла, що мій образ в кадрі не відображає мій образ в житті. І я дуже довго намагалася знайти баланс, щоб поєднати мій реальний стиль, відображення, яке бачу я, з тим, що бачить глядач.

Це пояснюється тим, що я знімаю тревел і знімаю його сама. Це означає, що у мене купа речей, моя маленька валізка на 10 кіло - це одяг, і ще рюкзак - 8-9 кіло, це суто техніка. Обов’язково штатив. Тобто ти не можеш бути в костюмі, в піджаку з таким рюкзаком, це нонсенс. Тому завжди це був якийсь зручний одяг, і ти несешся, виглядаєш як виглядаєш. Але в якийсь момент мені стало сумно за саму себе. Бо в житті поза роботою я виглядаю набагато більш жіночно.

Мій стиль, який я напрацьовую, взагалі не відображався у відео. Тож я з минулого року почала намагатися шукати цей баланс.

За 2023 рік стиль Маші в кадрі дуже змінився і став ближчим до її стилю у повсякденному житті

За 2023 рік стиль Маші в кадрі дуже змінився і став ближчим до її стилю у повсякденному житті

Фото @tetisvch

Як ти працюєш над своїм стилем?

По-перше, мені це цікаво. Плюс працює якась надивленість. Я підписана на багатьох західних інфлюенсерів і стилістів, і коли ти щодня дивишся, як вони виглядають, це відкладається в пам’яті, і ти розумієш багато для себе.

По-друге, я минулого року пройшла курс "Стиль для себе", щоб розібратися, що пасує що не пасує, які речі більш виграшні, а які ні для моєї фігури. І коли ти маєш цей набір інструментів, ти краще розумієш, що тобі личить, і це полегшує вибір.

Для мене це навіть була трішки терапевтична історія. Тому що це трішки про пошук себе, як ти себе бачиш і уявляєш зсередини і як це транслювати назовні, щоб це бачили люди. Я тільки на шляху до цього, але мені подобається.

Процес пошуку свого стилю може бути своєрідною терапією

Процес пошуку свого стилю може бути своєрідною терапією

Як глядачі і підписники реагують на твої зовнішні зміни? Що пишуть в коментарях?

У мене бувають різні коментарі. Я пройшла всі стадії. Образливих коментарів було багато про вагу. Це почалося під час пандемії. Я поступово почала набирати вагу. І в той період мені писали "досить жерти". А коли я десь за кордоном і знімаю щось про їжу - таке враження, що я там постійно їм. Хоча, очевидно, що все це знімається протягом багатьох днів. Були коментарі "подивися на свої щоки"... Багато було неприємних… Іноді якось світло не так впаде, а люди вже пишуть. Я, з одного боку, намагаюся не звертати на це увагу, але з іншого - я як дівчина, звісно ж, звертаю на це увагу.

Зазвичай коментатори не стримують себе у критиці, але Маша намагається не звертати на це увагу

Зазвичай коментатори не стримують себе у критиці, але Маша намагається не звертати на це увагу

Останнім часом ти помітно схудла. Розкажи більше про набір ваги та особливо про те, як ти її скинула?

Справа була у харчуванні. Бо саме тоді, у 2022-му році я дуже багато займалася спортом, пробігла пів марафон і почала системно займатися в залі. І на кінець 22-го року в мене була найбільша вага - 57 кілограмів при зрості 1.57м. Для мене це було таким здивуванням, бо я не лише активно тренувалася, а й ходила на масажі і проходила в день мінімум 10 тисяч кроків з собакою. Тоді я для себе зрозуміла, що 80% - це харчування. Мені треба було знайти якийсь вихід, бо жодні заборони на мені не працюють.

Але головне було моє самопочуття і розуміння, що щось пішло не так і не туди. Я намагалася налагодити свої стосунки з їжею, бо я розуміла, що це абсолютно психологічна історія. Я ніколи в житті не сиділа на дієтах. Ну і взагалі вважаю, що дієти від лукавого, і всі це вже, мабуть, давно зрозуміли.

Найважче у роботі мені дається комунікація. І чим далі - тим важче, бо все більше людей щось від мене хочуть, мені пишуть. Іноді немає моральних сил навіть друзям відповідати, просто не хочеться.  Я інтроверт, просто люблю постійний рух, але мені комфортно бути самій або з чоловіком удвох, - зізнається блогерка
"Найважче у роботі мені дається комунікація. І чим далі - тим важче, бо все більше людей щось від мене хочуть, мені пишуть. Іноді немає моральних сил навіть друзям відповідати, просто не хочеться. Я інтроверт, просто люблю постійний рух, але мені комфортно бути самій або з чоловіком удвох", - зізнається блогерка

Була критична точка, коли я записувала коментар для якогось відео моїх колег, і мені вислали фото моєї обкладинки, на якому було і третє, і п'яте підборіддя. Я виглядала просто жахливо. І в мене сталася істерика, це була точка кипіння. Я тоді вирішила, що мені треба простіше ставитися до їжі і їсти просту їжу. І досягти такого рівня, щоб їжа не впливала на мій настрій.

Це була якраз проблема - коли ти швидким дофаміном закриваєш якісь інші діри. У мене так стається, коли я монтую. Я не люблю монтувати, і дуже багато в ці моменти прокрастиную, і саме тоді я починаю замовляти фастфуд і джанкфуд, щоб хоч якось себе порадувати. І я почала це відслідковувати і говорити собі: "Маш, ти зараз хочеш просто поїсти чи тобі треба це з’їсти, щоб якось втримати свою кукуху?" Я почала просто з собою розмовляти.

Зараз вага Маші не більше 50 кіло

Зараз вага Маші не більше 50 кіло

Минулого лютого мені вдалося переключити себе на більш просту їжу. Здається, що в мене навіть змінилися смакові рецептори через весь цей фастфуд. Раніше просто варений бурячок з олійкою мені здавався прісним та ніяким, я взагалі не відчувала його смаку. Зараз я відчуваю насичений смак буряку.

Ще один момент - мені нецікаво експериментувати з рецептами. Мені не важко готувати, але мені хочеться готувати щось знайоме. А оце піти, знайти якісь незнайомі мені продукти, щоб приготувати щось, що радять фітнесблогери, це не моя історія. Для мене це стрес. Я тоді вирішила їсти просту курку, рибу запечену, простий салатик, квашену капусточку, гречку. Ще ми з чоловіком прибрали солодкі сніданки. Я зрозуміла, що взагалі не люблю солодке. Сирники тепер роблю раз на пару місяців.

Врешті я втратила 7 кілограмів від лютого до серпня минулого року. А от зі спортом зараз у мене не дуже. Ніяк не можу увійти в ритм. Є лише 12-13 тисяч кроків на день. Це стабільно, і наявність машини на це взагалі не впливає.

Завдяки песику на ім'я Кіт Маша щодня проходить щонайменше 10 тисяч кроків

Завдяки песику на ім'я Кіт Маша щодня проходить щонайменше 10 тисяч кроків

Два роки повномасштабного вторгнення якось вплинули на твою зовнішність? Ти помітила зміни?

Я посивіла. Коли я закладаю волосся за вуха, на скронях дуже добре видно сиве волосся. Це, очевидно, наслідок стресу. Хтось із підписників написав про це. А мені взагалі не соромно. При тому, що я хочу фарбуватися в майбутньому, але зараз я сивину не ховаю. Я навіть запостила відео, що "так, друзі, в мене є сиве волосся, у нас війна, ми всі в стресі живемо".

Також я помічаю трошки зморшок. Але я до цього нормально ставлюся. Мені подобаються дорослі доглянуті жінки. У мене немає якогось страху віку та вікових змін. Я розумію, що треба приділяти більше уваги догляду, але це теж треба робити системно і правильно. Дуже важливо знайти свого косметолога. Я зараз в процесі пошуку.

Минулого року я вирішила взяти собі більш активний догляд від відомого дорогого бренду. Зокрема, тонік кислотний та кислотні падси. Мені сказали, що начебто це підходить для будь-якого типу шкіри. Але все ж таки важливо, щоб це призначав косметолог з огляду на вашу шкіру і показував, як комбінувати. Бо в результаті я спалила собі лице. Воно виглядало ок, але починало червоніти, коли я заходила у трішки душне приміщення.

Тому я зараз користуюсь дуже простими зволожувальними засобами, щоб шкіра трішки відійшла. І обличчя стало виглядати краще просто тому, що я його не чіпаю. Бо все має призначати спеціаліст. Тому що можна наробити собі все що завгодно.

Мати змогу зранку нанести всі свої масочки на волосся та обличчя - це вже для мене вид релаксу і відпочинку, - каже Маша

"Мати змогу зранку нанести всі свої масочки на волосся та обличчя - це вже для мене вид релаксу і відпочинку", - каже Маша

Які доглядові засоби ти обов’язково береш з собою в поїздки?

Моя косметичка може виглядати невеликою, але там є все, просто в мініатюрах до 100 мл, які дозволені у ручній поклажі.. Я завжди беру з собою догляд за волоссям. Ніколи не використовую готельні. Коли ти постійно подорожуєш, потрібно мати свій постійний догляд. Я заморочуюсь з цього приводу. Завжди олійка, захист. Я ж витягую волосся щодня з 15 років. Щодня мию голову і вирівнюю. Без плойки я з дому не виходжу. За все життя не було жодної поїздки без "утюжка" для волосся. Навіть якщо треба знімати о 5 ранку, я встану в 4-й.

Стосовно догляду для обличчя - обов'язково дві фази умивання, тобто якась гідрофільна олія, гель для умивання. Шикарне очищення і шикарне зволоження - це програма мінімум. Тому у мене: дві фази очищення, бажано якийсь тонік і далі зволоження і обов'язково крем навколо очей. Але я тепер і крем для тіла з собою вожу, просто все в мініатюрах.

Маша з 15-ти років вирівнює волосся, тому якісний догляд для нього завжди є в її косметичці

Маша з 15-ти років вирівнює волосся, тому якісний догляд для нього завжди є в її косметичці

Питання для тих, кому за 30: що завжди є в твоїй тревел-аптечці?

Це обов'язково якесь знеболювальне, особливо для голови. Іноді, скажу чесно, не беру взагалі нічого. Але зазвичай це якийсь стандартний набір - щось від температури, краплі для очей, льодяники від горла, щось для шлунку від отруєння. Плюс у мене завжди є страховка. За всі роки подорожей у мене не було жодної поїздки за кордон без страховки. Це для мене база.

Я помітила, що за останні кілька років у твоєму гардеробі з’явилося чимало сумок люксових брендів. Це і Gucci, і Celine, і YSL тощо. Що це для тебе - ознака успішності, статусність, просто захоплення? Бо ж в одязі ти обираєш переважно українське.

Я скажу так - взагалі ніколи не думала про бренди, не знала, скільки це коштувало і з собою це не співвідносила. Це почалося під час ковіду, коли я захворіла на свій день народження. Лежала вдома і почала дивитися на YouTube добірки сумок. Прийшла до тями на моменті, коли я вже знала ледь не всі моделі і бренди. І прокинувся супер інтерес до цього, саме до брендових сумок.

Це, наприклад, сумка від Yves Saint Laurent

Це, наприклад, сумка від Yves Saint Laurent

У мене є два суто дівочих пунктики в житті - це сумки і прикраси. І ось коли я почала розбиратися в цих сумках, у мене з’явився величезний вішліст. Навіщо вони мені? Це щось про довести самій собі. Можна ж купити брендову сумку всю в логотипах, щоб всі бачили, що це за сумка. Але у мене такого бажання немає. І якщо подивитися на всі мої сумки - якщо людина не знається на цьому, то вона ніколи не зрозуміє, скільки це коштує. Тому це саме про довести собі, що я можу це купити. І усі сумки я купую собі сама.

Крім цього, у мене є особливість, яку я дуже люблю. Я вмію радіти чомусь довго. Немає такої історії, що я купила сумку, пораділа дві хвилини і все. Я буду радіти їй щоразу, коли братиму. Кожен раз це для мене задоволення. Я люблю радіти з якихось речей і дрібниць.

У поїздках я дуже багато знімаю, і в мене немає задоволення від самої подорожі. Бо це для мене робота. Ну і постійні записи перед купою людей - для мене це все одно дискомфортно, стресово, хоча зовні це може бути непомітно. І от ці сумки - це один зі способів себе порадувати. Я усвідомлюю, що це просто речі. Але я не маю бажання комусь щось доводити, лише собі.

А це Маша зі своєю першою брендовою сумкою - від Gucci

А це Маша зі своєю першою брендовою сумкою - від Gucci

Ти ставиш перед собою якісь фінансові цілі?

Так, ставлю. Але мені не потрібен, умовно, приватний літак. Я дуже люблю мистецтво, і для мене вершина всього - це якщо ти можеш придбати собі ціннісний предмет мистецтва. Оце для мене найбільша мрія. Я живу з переконанням, що якщо є людина в цьому світі, яка купила собі на аукціоні Сотбіс якийсь малюнок Дега, то чому цією людиною не можу бути і я? Чому я не можу ставити собі такі цілі?

У чому твоя суперсила на тлі інших українських тревел-блогерів?

Найперша мета, яку я собі ставила - це утилітарна функція, щоб мій блог був готовим маршрутом, готовим провідником для людей. Коли це було ще актуально. Також я хотіла показати людям, що можна подорожувати, не маючи великих статків, і що все можливо, і от вам готова інструкція. Це було моєю суперсилою на початку. Очевидно, що за цей час багато чого змінилося. Зараз вся моя утилітарна функція з маршрутами для абсолютної більшості взагалі не актуальна. Тому я почала шукати якісь інші підходи.

Я колись ще до початку повномасштабного вторгнення аналізувала найпопулярніші тревел-блоги і зрозуміла, що більшість з них не про маршрути, а про те, як живуть люди в різних країнах. А подорожі - це головна тема, про яку я хочу говорити, вмію говорити і люблю говорити. І в рамках цього я намагалася знайти щось цікаве, і так виникла моя "Формула країни". І мені здається, що зараз це і є головне, за рахунок чого мій канал вижив під час великої війни.

Але щоб його робити, треба більш ґрунтовний підхід, масштабніше мислення. Розуміти історію, соціальні аспекти. Тут мені дуже допомагає мій телевізійний бекграунд: вміння подивитися на країну з боку і з великого масиву інформації обрати ту, яка потрібна, і скласти в правильний пазл з правильними сенсами. Це і є моя суперсила.

Насправді, я дуже багатьох речей боюсь, я дуже тривожна людина. Завжди програю в голові найгірші сценарії, але при цьому йду і роблю, бо я розумію, що треба. Я розумію, що це для для кадру, для матеріалу, і в першу чергу дивлюсь на це як редактор, дивлюсь на себе як на героя і намагаюся зрозуміти, що має робити герой, щоб це було цікаво людям.

"Насправді, я дуже багатьох речей боюсь, я дуже тривожна людина. Завжди програю в голові найгірші сценарії, але при цьому йду і роблю, бо я розумію, що треба. Я розумію, що це для для кадру, для матеріалу, і в першу чергу дивлюсь на це як редактор, дивлюсь на себе як на героя і намагаюся зрозуміти, що має робити герой, щоб це було цікаво людям".

Класний монтаж і якісна картинка - не мої сильні сторони, але моя сильна сторона - це сценарій та історії. Бо я починала як журналіст і як людина, яка мислить скоріше текстами, ніж картинкою. Вміння мислити картинкою в мене набуте.

Отже зараз я намагаюся робити більш серйозні матеріали, з заглибленням в історію, бо якісь прості і веселі подорожі нині неактуальні.

За що ти сама себе критикуєш?

Я досі не виношу, якщо хтось дивиться моє відео при мені. Я виходжу в іншу кімнату. Я передивляюся запис сама, коли над ним працюю, але потім я не можу… Мені дискомфортно максимально.

Перше і найпростіше, за що я себе критикую - це слова-паразити. Я завжди з себе ржу, що в кожному відео мене клинить на якомусь одному слові. Якось це було слово "камерний". А зараз, коли я почала знімати "Формулу", це все ж таки абсолютно інший формат і рівень роботи з інформацією, і я сама іноді розумію, що мені не вистачає десь освіченості, якихось ґрунтовних знань. Або треба сісти і дослідити тему глибше. Але я в процесі розвитку і самовдосконалення.

За що я люблю YouTube, так це за те, що в ньому можна показати, як усе відбулося насправді, і люди бачать, що ти жива людина. YouTube - це життя. На відміну від Instagram з його ідеальною картинкою.

"За що я люблю YouTube, так це за те, що в ньому можна показати, як усе відбулося насправді, і люди бачать, що ти жива людина. YouTube - це життя. На відміну від Instagram з його ідеальною картинкою".


Ти багато знімаєш в Україні. Яка локація або місцевість найбільше тебе вразила?

Ми (з чоловіком - ред.) почали активно їздити Україною ще під час ковіду, і вже тоді відзняли дуже багато. Я зараз дуже радію, що ми встигли зняти і Херсонщину, і Миколаївщину, наприклад острів Березань, Чернігівщину. Мене надзвичайно вразила Херсонщина. Тоді ще був на неї бум. Навіть не Олешки і ці рожеві озера, а Джарилгач. Я до цього на ньому не була. Це, мабуть, найкрасивіше місце в Україні, яке я бачила. Це неймовірна природна локація, такої другої у нас немає, і мені дуже шкода, що там все це відбувається.

І свою Одещину я дуже люблю. Санжейку, яка стала популярною в тому числі після мого відео, яке залетіло на більше мільйона переглядів. Але зараз туди не поїдеш. Я людина морська, і мене все, що пов'язане з морем і великою водою, завжди вражає найбільше.

Маша у своїй рідній Одесі

Маша у своїй рідній Одесі

Що перш за все ти б хотіла змінити в туристичній Україні?

Є дві ґрунтовні проблеми. Перше - це питання логістики, громадського транспорту, його якості. Далеко не до всіх локацій можна доїхати потягом, і більшість красивих місць недоступні без наявності авто.

А друге - це стан архітектури. У нас є якісь відновлені палаци, але коли ти їх бачиш, ти скоріше дуже дивуєшся. Наприклад, Золочівський палац. Дуже красивий, і коли бачиш, що він доглянутий, і ти цьому дивуєшся, типу - ого, нічого собі, це можливо?! Але ти зовсім не дивуєшся, коли бачиш якусь руїну.

Коли ми повернемося до кордонів 1991-го року, куди ти поїдеш у першу чергу?

Очевидно, що в Крим.

А чому не на Донеччину чи Луганщину?

До речі, Луганщина - це один з небагатьох регіонів в Україні, де я не була. Насправді на Донеччині дуже багато чого є знімати. Але більшість цих локацій, на жаль, зараз понівечені і зруйновані.

Чому Крим? Бо я з тих людей, хто не їздив в Крим на море. Ми з батьками їздили туди, щоб подивитися палаци, Нікітський ботанічний, в гори ходили, на Мангуп з наметом кілька разів. І тому мені б дуже хотілося зняти не пляжний Крим, а саме дослідити його ширше.

А в яку країну ви з чоловіком поїдете після перемоги, коли відкриють кордони?

Я думаю, в Італію. Тому що Рома дуже любить Італію і дуже туди хоче. Ще у мене є мрія побачити велику міграцію тварин в Кенії. Це те, що я ніколи не можу реалізувати, бо самій їхати страшно. Хочеться туди їхати з якоюсь компанією або туром.

Також мене дуже цікавить північний напрямок - Фарери, Лофотени, Ісландія.

Венеція, листопад 2021-го року

Венеція, листопад 2021-го року

Ви з чоловіком плануєте дітей? Питаю, бо це, вочевидь, внесе корективи в твою роботу...

Я абсолютно точно не чайлдфрі і абсолютно точно дітей хочу. І рано чи пізно, сподіваюся, це станеться. І тоді буде якась зміна професії. Я не та людина, яка поїде з дитиною в подорож. Принаймні я зараз так думаю. Перетворювати свою дитину на контент і на тревел-блогера я не хочу. Я хочу, щоб дитина зростала в комфортних умовах.

Насправді, я абсолютно готова змінити свою діяльність. Треба лише зрозуміти на що. Для мене не просто важливо заробляти гроші, надважливо для мене - робити щось цікаве і створювати щось, що мене надихає і драйвить. Це може бути якийсь бізнес. Я взагалі себе ніяк не обмежую і не хочу мати упереджень. Я ж і ютубом почала займатися досить вимушено і спонтанно. Тому я абсолютно відкрита до будь-яких змін.

Скажу більше, навіть незалежно від дитини, я не бачу, щоб наступні 10 років я кожен місяць кудись подорожувала. Я від цього втомилася. Я люблю подорожі, але коли вони є роботою і потребою щомісяця кудись їхати і там зі світанку до заходу сонця знімати, це не дуже комфортно. Саме тому я не отримую вже такого задоволення від подорожей.

Себова готова до кардинальних змін і не збирається все життя знімати тревел. На фото з чоловіком, журналістом Української правди Романом Романюком

Себова готова до кардинальних змін і не збирається все життя знімати тревел. На фото з чоловіком, журналістом "Української правди" Романом Романюком

Чим у своєму житті ти пишаєшся найбільше?

Для мене одна з найголовніших цінностей - це свобода. Я дуже пишаюся тим, що мені вдається зберігати цю внутрішню свободу. Це не залежить від того, чи ти в стосунках чи ні. Якраз навпаки: дуже важливо, щоб кожен зберігав свободу, перебуваючи у постійних цілісних стосунках. Це я зараз не про вільні стосунки, бо це точно не про мене)).

Внутрішня свобода бути собою, обирати себе і давати цю свободу своєму партнеру. З цього починається все. Бо коли є ця свобода - ти можеш створювати, ти відкритий світу.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів