Топ-5 принижень росіян у спорті від України: ляпас Шевченка Філімонову, знищення "Спартака" та перемога Кличка над Повєткіним

Спецпроєкт
14 травня 2024
Коли ти працюєш над собою та сміливо йдеш до мети, розмір проблеми, суперника, ворога та будь-чого не має значення.
Легендарний Мухаммед Алі сформулював це правило так: "Якщо ви вважаєте себе великим і сильним, то скажіть мені, який у вас зріст. Щоб я знав, на скільки відійти, коли ви будете падати".
Коли в лютому 2022 року на Україну в світі не ставили й цента, українці довели те саме, про що попереджав Алі:  
"Чим більше шафа, тим голосніше падає". 
Щоб не поспішати з висновками щодо українців, всім аналітикам та прогнозистам треба зазирнули в історію спортивних протистоянь України та РФ. Адже наші спортсмени давали росіянам таких ляпасів, що відлуння від них чути досі.

Шева – Філімонов. Диво на Лужниках

Коли на кін поставив все, і здається, що все пропало, що катастрофа неминуча, згадайте погляд Андрія Шевченка 9 жовтня 1999 року на стадіоні "Лужники" в Москві. "Десятка" збірної України зробив те, що було схоже на диво, яке українці згадуватимуть і через сто років.
В останньому матчі відбору на Євро-2000, який вирішував долю команд, за дві хвилини до закінчення поєдинку українці програвили з рахунком 0:1. Заповнений стадіон тріумфував разом з vip-ложею, де за крок до свого першого президентства сидів миршавий голова уряду РФ Путін.
Перемога мала не тільки реабілітувати росіян після принизливої поразки у першому матчі в Києві з рахунком 2:3. Вона дозволяла вийти на чемпіонат Європи з першого місця в групі. Але у Андрія Шевченка були інші плани: по неймовірній траєкторії він закинув м'яч за вуха бідолашного голкіпера Олександра Філімонова, відомого серед вболівальників як "Філя".
1:1 – і Україна воскресає, немов птах Фенікс, та виходить в наступний раунд. Росіяни посідають третє місце, йдуть у напрямку воєнного корабля та отримують комплекс меншовартості на десятиліття вперед.
Стопкадр з трансляції

"Динамо" Київ – "Спартак". В одну хвіртку

Історія скріпоносного російського футболу сповнена марних спроб довести, що він кращий за український. Але врятувати його не змогли ані пропаганда, ані роздута велич, ані нафтодолари, що їх в РФ завжди закачували у спорт.
В кваліфікаційному раунді Ліги Чемпіонів сезону 2008/2009 за результатом двох матчів "Динамо" Київ довело свою беззаперечну перевагу над одвічним антагоністом – московським "Спартаком".
В першій виїзній грі у Москві кияни на один пропущений м’яч від хазяїв поля відповіли чотирма голами. Але рештки ілюзій вболівальників РФ українці розвіяли у другому матчі в Києві – поєдинок закінчився з аналогічним рахунком 4:1 на користь "Динамо".
Чи могли після цього залишатись ще якісь питання?
Артем Мілевський радіє перемозі своєї команди над росіянами 
Фото AFP via Getty Images

Кличко – Повєткін. Мінус "Російський вітязь"

Приказка "мій дім – моя фортеця" для росіян працює далеко не завжди. Після легендарної облоги Москви козацьким військом Сагайдачного в XVII столітті, після ганебного фінта вухами Філімонова у матчі з українцями в "Лужниках" це довів і Володимир Кличко.
В жовтні 2013 року молодший з братів-чемпіонів в рингу спорткомплексу "Олімпійський" у Москві переміг Олександра Повєткіна із пафосним прізвиськом "Російський вітязь".
Символічно, що двобій, який ЗМІ охрестили "битвою століття", відбувся незадовго до початку Революції Гідності, в якій Кремль також програв.
Гімн України перед поєдинком у Москві виконала Джамала, гімн Росії – Кобзон, який в ту пору ще проводив традиційні, а не потойбічні концерти. Але домашні стіни, підтримка "Олімпійського" і навіть лірико-драматичний баритон Кобзона не врятували Повєткіна. 
За результатом 12 раундів судді одноголосно віддали перемогу Володимиру Кличко, якого освистали російські глядачі, бо з них вкотре збили корону величі.
Легендарний бій Кличка-молодшого з Повєткіним увійшов в історію світового боксу 
Фото Getty Images

Усик – Гассієв. Плюс кубок Мухаммеда Алі

Свистіти та плюватися від безсилля у тому самому "Олімпійському" росіянам довелось і влітку 2018 року. В передчутті сатисфакції за попередні образи Росія отримала лише черговий ляпас. На цей раз в ринг у Москві вийшов Олександр Усик.
В двобої із Муратом Гассієвим, який до Усика жодного разу не програвав, за результатами 12 раундів судді віддали перемогу українському боксеру.
Усик зібрав не тільки всі чемпіонські пояси в своїй ваговій категорії, отримав кубок Мухаммеда Алі та пояс журналу The Ring.
Усик після перемоги над Гассієвим 
Фото з Instagram

Харлан – "нейтральний прапор". Честь

Що може бути принизливішим за виступ на спортивному змаганні під "нейтральним прапором"? Відповідь на це питання дала росіянці Анні Смірновій українка Ольга Харлан.
Це правило Петро Конашевич-Сагайдачний засвоїв задовго до того, як воно стало мейнстрімом.
На тлі санкцій та обмежень Смірнова погодилась виступати на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані влітку 2023 року не під прапором РФ. Але там натрапила на швидку, влучну та безкомпромісну Харлан.
Ольга запам'яталась не тільки перемогою, а своїм вчинком після двобою, коли відмовилась тиснути руку суперниці. Ображена росіянка з півгодини вимагала поваги до себе та змогла вимолити у суддів дискваліфікації Ольги Харлан.
Ользі дали "чорну картку", але хіба це має значення, коли на кону честь? Принциповість Харлан зробила з неї національну героїню, Україна домоглася призупинки її дискваліфікації, а росіяни так і залишились нерукоподатними.
Харлан відмовилася тиснути руку Смірновій 
Фото AFP via Getty Images
Спецпроєкт
03 квітня 2024
Футболки та худі кольору хакі. Тактичні сорочки та флісові кофти. Штани M-Tac та камуфляжні кросівки Saucony.  “Дуже дивно, коли війна, а ти в костюмі” – так у лютому 2023 року в інтерв'ю BBC пояснив свій новий образ Володимир Зеленський.
Зовнішній вигляд президента із завзяттям обговорювали світові ЗМІ та українські експерти. Але не помітили дещо парадоксальне: ззовні миролюбиві західні лідери не гребують речами, запозиченими фешн-індустрією з гардеробу військових. Причому такими, що про їхнє мілітарі-минуле здогадуються не всі.

Авіатори

20 лютого 2023 року в Київ неочікувано завітав президент США Джо Байден. В той історичний день бомбардувати столицю України росіяни не наважились. Єдине, що загрожувало Байдену – сліпуче лютневе сонце, від якого він рятувався за допомогою окулярів-крапель або “авіаторів”.
Історія порятунку очей Байдена від сонця під час неанонсованого візиту в столицю України бере початок в першій половині XX століття з розвитком військової авіації. У 1929 році полковник Джон А. Макріді звернувся до виробника медичного обладнання Bausch&Lomb із запитом: розробити окуляри, які б покращили роботу пілотів.
Президент США носить лише авіатори 
Фото Getty Images
Великі, краплеподібні, світловідбиваючі та сонцезахисні. Злегка опуклі лінзи, тонка оправа, пластикові тримачі для носа – після багатьох вдосконалень Bausch&Lomb представили Ray-Ban Aviator, створивший цивільний підрозділ Ray-Ban. Який зрештою перетворився на бренд та окрему компанію.
Стиль, відвага та потяг до пригод – ось про що кажуть “авіатори”, що їх тепер випускають чимало світових брендів.

Тренч

З приходом весни французький лідер Еммануель Макрон вразив світ несподівано хороброю риторикою щодо Кремля та бойовитими світлинами під час тренування з боксу.
Що саме стало причиною метаморфоз Макрона - достеменно не відомо. Можливо, розігралися гормони під впливом дружини Бріджит Макрон?
Завжди елегантна, 70-річна Бріджит, здавалось б, далека від мілітарної тематики. Але про зворотнє кажуть тренчі, в яких її неодноразово ловили камери.
Перша леді Франції полюбляє тренчі 
Фото AFP via Getty Images
Тренчі або тренчкоти, що заполонили вулиці українських міст завдяки жінкам з пристрастю до кольору беж – втілення практичності та комфорту навіть у польових умовах.
В часи Першої Світової “тренчкотами” (англ. tranch coat – “траншейне пальто”) піхотинці на передовій назвали модернізовані військові плащі. В їх початковий дизайн багато вклався Томас Барберрі – поставщик одягу для Британської армії та праотець люксового бренду Burberry.
Якщо слідом за ковдрою вночі твоя кохана вранці тягне на себе ще й тренчкот, не забувай, для кого насправді був створений цей завжди актуальний одяг.

Бомбер

Якщо і є щось спільне між мешканцями Білого дому, представниками субкультур, спортсменами, мільярдерами та хлопцями з Троєщини, то це точно “бомбер”.
Барак Обама, Джордж Буш-молодший, Ілон Маск, Каньє Вест – всі люблять легкі короткі куртки з манжетами на комірі, рукавах і нижній частині.
Експрезидента США Обаму можна частенько побачити у бомберах 
Фото Getty Images
З появою армійської авіації понад ста років тому кабіни літаків нагадували коляску триколісного мотоцикла “Дніпро”. Тож для пілотів розробили шкіряні “льотні куртки” (англ. flight jacket), які мали зігрівати та не сковувати рухи.
Загартовані у повітряних битвах Першої та Другої світових воєн флайтджекети трансформувались в повсякденні куртки з різними варіаціями фасона. В тому числі бомбери та легендарні шкіряні куртки-косухи.
В минулому столітті бомбери зробили модними скінхеди, скейтери, репери та вуличний спорт. Естафету підхопили мільярдери, президенти.
Сьогодні настала твоя черга.

Кардиган

У 1854 році бригада легкої кавалерії під керівництвом Джеймса Бруденелла, 7-го лорда Кардігана, програла битву поблизу Балаклії. Але гіркоту поразки пом’якшив в’язаний вовняний жилет, який британські офіцери носили під військовим одягом.
Зрештою Кримська війна закінчилась капітуляцією Російської імперії. А Джеймсу Бруденеллу почали приписувати винахід військової кофти – кардигану.
Спершу ця назва стосувалася в’язаних жилетів без рукавів. Потім – кофти з рукавами, на ґудзиках, без коміра та з глибоким вирізом. В одній з таких лідер гурту Nirvana Курт Кобейн зіграв легендарний концерт MTV Unplugged in New York. В 2019 році кардиган Кобейна продали на аукціоні за $334 000.
Легендарний кардиган Курта Кобейна
Фото Getty Images
Сьогодні кардиганами називають кофти в різних модельних варіаціях.

Дезерти

Щоб бути не гірше за принца Вільяма, не обов’язково мати монаршу кров. Достатньо мати в гардеробі дезерти (англ. desert boots – “пустельні черевики”).
Це зручне взуття – зазвичай із замші, на тонкій підошві, із закругленим носом, короткою шнурівкою та висотою по щиколотку – стало атрибутом повсякденного життя завдяки британським солдатам.
Принца Вільяма іноді можна помітити у дезертах  
Фото Instagram
Під час військових кампаній Другої світової в пустелях Лівії, Туніса та Єгипта піхотинці замовляли на ринках Каїра взуття, що на противагу армійським чоботам ідеально підходило для місцевого клімату. Його носили, коли не брали участь у боях.
Після війни цю історію закрепила у масовій свідомості та в моді взуттєва компания C.&J. Сlark. Натан Кларк, піхотинець та один з членів сімейства Кларків, повернувся з фронту, натхнений побаченим.
На ярмарку взуття в Чикаго в 1949 році компанія представили свої Desert Boot Clarks. Після розповіді в журналі Esquire їх популярність пішла вгору.
Ти теж можеш бути на вершині.
©2005 — 2024, Табло ID. У разі використання матеріалів сайту посилання на tabloid.com.ua є обов'язковим. Матеріали позначені PROMOTED, ЗА ПІДТРИМКИ, СПЕЦПРОЄКТ та  ІМІДЖ-ІНФОРМАЦІЯ розміщуються на правах реклами. Зв'язок із редакцією — [email protected]