Від стрільби до тенісу та карате: 10 найвідоміших українських спортсменок-чемпіонок

10 квітня, 09:00

Україна завжди славилася потужними спортсменами, які представляли нашу країну на міжнародних змаганнях і здобували перемоги. Зараз, попри всі події, вони продовжують роботу і поповнюють свої скарбнички новими медалями.

Окрім усім добре відомих Еліни Світоліної та Ольги Харлан, у вітчизняному спорті є ще багато молодих та перспективних чемпіонок. Про Дар’ю Білодід, Ярославу Магучіх, Олену Костенко, Анжеліку Терлюгу та інших спортсменок із визначними досягненнями - у матеріалі ТаблоID.

Дар'я Білодід

У свої 23 роки дзюдоїстка Дар’я Білодід вже стала бронзовою призеркою Олімпійських ігор 2020 року, чемпіонкою Європи та дворазовою чемпіонкою світу. Вона народилася у спортивній родині, тому вже у 4 роки почала відвідувати секцію з гімнастики. Довго майбутня чемпіонка там не засиділася і вже у 6 років самостійно вирішила займатися дзюдо. Її тренували батьки.


Дар’я активно веде соціальні мережі, зокрема, у Instagram вона має понад 450 тисяч підписників. У ЗМІ писали, що у 2018 році у неї були стосунки з італійським олімпійським чемпіоном Фабіо Базіле. А у 2020 році вона зустрічалася із "динамівцем" Денисом Поповим.

Ярослава Магучіх

Українська легкоатлетка 22-річна Ярослава Магучіх увійшла до списку Forbes "30 до 30. Європа". Вона посіла перше місце у розділі "Спорт та ігри".

З дитинства Ярославу супроводжував спорт. Спочатку батьки віддали її на карате, де займалась її старша сестра, але це заняття майбутній чемпіонці не припало до душі. Разом із бігом Магучіх займалася малюванням, та згодом вирішила усю себе віддати спорту.

Вона стала бронзовою призеркою літніх Олімпійських ігор 2020 року, чемпіонкою світу та Європи. У 2023 році Ярослава привідкрила завісу особистого життя і зізналася про заручини. Її обранець – теж легкоатлет Назар Степанов.

Юлія Левченко

Ще одна відома українська легкоатлетка, що спеціалізується на стрибках у висоту – 26-річна Юлія Левченко. Цим видом спорту вона почала займатися у 13 років. Після кількох тренувань спортсменка неочікувано виграла свої перші змагання. А за три роки здобула першу золоту медаль на юнацьких Олімпійських іграх 2014 року.

У скарбничці Юлії бронза з Чемпіонату світу серед юніорів 2016 року, два золота з Чемпіонату Європи серед молоді, срібло з Чемпіонату світу 2017 року та ще одне срібло та бронза з Чемпіонату Європи у приміщенні, де Левченко двічі брала участь.

Цікаво, що крім спортивних перемог вона має звання "Міс олімпійської збірної України", де їй віддали понад 7 тисяч голосів перед Іграми у Бразилії. У Instagram на неї підписано понад 450 тисяч прихильників, але серце красуні зайняте. Вона у стосунках із багаторазовим чемпіоном України з бігу на середні дистанції Юрієм Кіщенком.

Марина Бех-Романчук

Українські спортсменки – найкращі. Це доводить і колега Магучіх та Левченко 28-річна Марина Бех-Романчук. Легкоатлетка з дитинства знала, що стрибки у довжину – її покликання. У 16 років вона дебютувала на міжнародних чемпіонатах, а у 2011-му здобула першість на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі.

У її арсеналі бронзові, срібні та золоті медалі. А ще Марина пробувала себе у сфері моделінгу - знімалася для чоловічого глянцю. Бех у шлюбі з плавцем Михайлом Романчуком і має дитину.

Христина Дмитренко

Цьгоріч українська біатлоністка Христина Дмитренко дебютувала у "дорослому" біатлоні. 24-річна спортсменка взяла участь у чемпіонаті Європі, де здобула бронзову медаль.

У 2022 році Дмитренко приєдналася до лав Національної гвардії України. Вона перебувала у стрілецькій роті. За словами Христини цей досвід не дуже їй сподобався, адже більшість часу займали чергування на об’єктах і вона не могла поєднувати із тренуваннями.

Олена Костевич

Олена Костевич – відома 38-річна українська спортсменка, яка спеціалізується на стрільбі з пневматичного пістолета. З дитинства вона була активною дівчинкою: займалася спортивною гімнастикою, потім великим тенісом, а у 11 років прийшла у кульову стрільбу.

Мама Олени не намагалася з доньки виростити чемпіонку, і більшу увагу приділяла навчанню. Утім, саме спорт став важливою частиною її життя. Особливо вона це зрозуміла після Олімпійських ігор у Афінах у 2004 році, де виборола золоту медаль у категорії "Пневматичний пістолет (10м)".

Фото: Скріншот

Костевич має майже три десятки медалей з різноманітних світових змагань та чемпіонатів. Зокрема, на згаданих Олімпійських іграх Олена виборювала ще три бронзові медалі. Зараз спортсменка мешкає у Австрії, вона одружена та має дитину.

Анжеліка Терлюга

32-річна українська каратистка Анжеліка Терлюга – учасниця Олімпійських ігор 2020 року, де вона здобула срібну медаль. Чи мріяла про це 7-річна дівчинка, яка уперше переступила поріг спортивної секції? Анжеліка згадувала, що тоді її вразили білі кімоно і увага до неї. Тренування за тренуванням - і це стало справою її життя.

Утім, був період, коли спортсменка кинула карате. Тоді вона змирилася з тим, що вже не зможе досягти більших висот. Але згодом Анжеліка засумувала та повернулася до зали. Визначивши, що немає нічого неможливого, вона змогла піднятися на олімпійський п’єдестал. Крім цього Терлюга має щонайменше 8 медалей з Чемпіонатів Європи, дві з Європейських ігор, та одну зі Всесвітніх.

У вересні 2021 року спортсменка вийшла заміж за свого коханого-спортсмена Володимира Зарецького.

Юлія Герасимова

Вона не лише відома українська спортсменка, а ще й зірка TikTok. Це про 34-річну волейболістку Юлію Герасимову, яка входить до складу Національної збірної, має три Кубки України та є учасницею європейських чемпіонатів з волейболу. У соцмережах Юля здобула свою популярність завдяки оригінальним танцям, якими вона підбурювала польських суперниць вийти на танцювальний батл на матчі Ліги чемпіонів.

Герасимова зазначала, що завжди намагається із гумором дивитися на життя. Навіть, якщо трапилися якісь поразки у змаганнях. Головне – не зупинятися і підбурювати себе до подолання нових вершин.

Марта Костюк

Ще одна чемпіонка – молода українська тенісистка Марта Костюк. 21-річна дівчина з дитинства захоплювалася цією грою. А першим її тренером був власний дядько. Марта дебютувала у тенісі у 2015 році. Тоді вона взяла участь і перемогла у престижному американському дитячому турнірі Orange Bowl у Флориді. За два роки Костюк виступила і на дорослому змаганні турніру ITF в Угорщині, де здобула перше місце.

У 2017 році спортсменка стала перможницею відкритого чемпіонату Австралії в одиничному розряді серед юніорок і Відкритого чемпіонату США в парному розряді. Після початку повномасштабного вторгнення Костюк чітко продемонструвала свою проукраїнську позицію, відмовившись після матчу тиснути руку білорусці.

У листопаді 2023 року Марта вийшла заміж на фінансового трейдера Георгія Вайковича. Подружжя відсвяткувало весілля на Кіпрі.

Даяна Ястремська

23-річна Даяна Ястремська – успішна українська тенісистка. З п’яти років вона займається спортом. Але з гімнастики, танців, плавання і тенісу обрала саме останнє. У 12 років вона була у фіналі кубка Orange Bowl. У 15-ть завоювала свій перший професійний титул і тоді ж стала першою тенісисткою 2000-х, яка отримала титул переможниці ITF.

Даяна успішно виступала на міжнародних змаганнях. Зокрема, здобула перемогу в римському турнірі ITF. Будучи у Стамбулі спортсменці пропонували змінити громадянство на турецьке. Утім, Ястремська відмовилася від цієї пропозиції. У 2018 році вона стала наймолодшою українкою, яка перемогла в WTA в Гонконзі. Зараз Даяна продовжує свою кар’єру, а у соцмережах час від часу ділиться світлинами особистого життя.

Тим часом відома українська тенісистка Еліна Світоліна продовжує свою кар’єру та насолоджується материнством. В мережі вона ділиться теплими родинними світлинами. А олімпійська чемпіонка і фехтувальниця Ольга Харлан нещодавно відвідувала рідний Миколаїв, який потерпає від російських обстрілів.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів