Сон на балконі, патріотичні тату та малювання котів: цікаві факти про перших медалістів Олімпіади 2024

7 серпня, 07:00
Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова

Жіноча збірна України з фехтування на шаблі у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Кравацької та Юлії Бакастової здобула "золото" на Олімпійських іграх-2024

Фото: Getty Images

В Парижі триває запекла боротьба найкращих спортсменів з усіх куточків світу. Українські учасники вже здобули перші нагороди, серед яких є два "золота", одне "срібло" та три "бронзи".

ТаблоID розповість цікаві факти про наших перших переможців на Олімпіаді. Яке прізвисько має Ольга Харлан? Чим могла займатися Ярослава Магучіх? Та хто став "українським Томом Голландом"? Все найцікавіше - читайте далі.

Ольга Харлан

33-річна Ольга Харлан виборола бронзову медаль. Та у складі збірної України з фехтування на шаблі разом із Аліною Комащук, Оленою Кравацькою та Юлією Бакастовою завоювала "золото".


Загалом це її шоста нагорода з Олімпіад, яка робить фехтувальницю найтитулованішою українською спортсменкою.

Спочатку Ольга займалася бальними танцями. Однак згодом батьки не мали змоги сплачувати заняття і віддали доньку на безкоштовну секцію з фехтування. Першим тренером Харлан став її хрещений батько.

З дитинства чемпіонка вирізнялася характером та силою, за що отримала прізвисько "вовченя". У 2023 році вона змінила правила світового спорту, відмовившись тиснути руку росіянці після перемоги у поєдинку.

Аліна Комащук

31-річна Аліна Комащук розпочала свою біографію змагань у 9 років. За словами її мами, донька пробувала себе у плаванні, художній гімнастиці та навіть музиці. Але на ці заняття майбутню чемпіонку вистачало лише на рік. Після невдалих спроб, батьки запропонували Аліні фехтування і це стало справою життя.

Фехтувальниця Аліна Комащук

Як бачите, інші види спорту не сподобалися Аліні

Комащук тренувалася по три години шість разів на тиждень. Вона стала олімпійською чемпіонкою 2024 року, срібною призеркою Олімпійських ігор 2016 року в командній шаблі та чемпіонкою світу.

Олена Кравацька

32-річна Олена Кравацька в дитинстві хотіла займатися танцями. Але її дідусь та батько були закохані у фехтування та намагалися прищепити цю любов і дівчинці. У майже 7 років Аліна потрапила до секції з шаблі та щовечора проходила серйозні розмови з татом на тему "ким вона хоче бути": серйозною спортсменкою чи безвідповідальною танцівницею. Кравацька вирішила залишитися у спорті, ще більше її мотивували перші перемоги та медалі.

Олімпійська чемпіонка Олена Кравацька

Літні Олімпійські ігри 2024 відкрили чимало талановитих спортсменів

Загалом Олена Кравацька є срібною призеркою Олімпійських ігор 2016 року в командній шаблі, призеркою чемпіонатів світу та Європи.

Юлія Бакастова

28-річна шаблістка Юлія Бакастова стала олімпійською чемпіонкою 2024 року в командних змаганнях, а також є призеркою чемпіонатів Європи. Вона почала виступати в основному складі української команди у сезоні 2016-2017.

Юлія Бакастова

Спорт є невід'ємною частиною життя Юлії

Свою першу дорослу медаль Бакастова виборола у 2018 році на чемпіонаті Європи, який проходив у Сербії. Вона стала другою у командних змаганнях. Своїм ключем до перемог вона вважає віру та увагу до порад тренерів і дівчат по команді.

Сергій Куліш

31-річний стрілець Сергій Куліш завоював першу медаль для України на Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Він здобув "срібло" у стрільбі з гвинтівки з трьох позицій на дистанції 50 метрів. Ще одну олімпійську срібну медаль спортсмен здобув у 2016 році на Іграх у Ріо-де-Жанейро у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 метрів.

У 10 років Сергій уперше прийшов до тиру просто постріляти. Тоді він займався брейком і не думав, що захоплення зброєю переросте у професійний спорт. Згодом його друзі розповіли про секцію зі стрільби – туди набирали безкоштовно, але з 12 років. Однак тренери розгледіли талант у майбутньому чемпіоні.

За тригодинне тренування раніше Куліш робив до 100 вистрілів. У вільний час він цікавиться більярдом та риболовлею, але жодного разу не був на полюванні.

Ірина Геращенко

29-річна легкоатлетка Ірина Геращенко поповнила скарбничку перемог бронзовою медаллю Олімпійських ігор-2024 у стрибках у висоту. Їй підкорилися позначки у 1,86, 1,91 та 1,95 метри.

Ірина Геращенко

Олімпійські ігри 2024 принесли Ірині медаль

Фото: Getty Images

Як розповіла Суспільному спортсменка, це її "перша доросла медаль на відкритому повітрі". До неї вона йшла 10 років. Цікаво, що самі змагання проходили під час дощу, що ускладнює роботу. Однак для Геращенко ці перепони стали переможними.

У коментарі Чемпіону жінка пояснила, що спорт – це психологія. Спортсмени можуть бути в однаковій формі, але перемагає той, хто сильніший головою. Спокій та гарний настрій – ось секрет успіху Геращенко.

Ярослава Магучіх

22-річна легкоатлетка Ярослава Магучіх на Олімпійських іграх-2024 завоювала золоту медаль у стрибках у висоту. Спортсменка підкорила 1,91, 1,95, 1,98 та 2 метри. До цього на етапі Діамантової ліги в Парижі, який проходив на початку липня, Ярослава сягнула 2,10 метри, таким чином побивши світовий рекорд, що тримався 37 років.

Цікаво, що спочатку батьки відвели Ярославу Магучіх на секцію карате, де займалася її сестра. Але цей вид спорту не привабив дівчину. Натомість вона захопилася легкою атлетикою та малюванням. Так-так, Ярослава навіть пробувала серйозно займатися у стилі абстракції та близько року брала участь у конкурсах. Зараз вона здебільшого любить малювати котів, про що розповідала в одному з інтерв’ю.

Ярослава Магучіх спить у мішку на Олімпіаді 2024

Під час цьогорічних Олімпійських ігор Ярослава загорнулася у спальний мішок та прилягла поспати, чим привернула увагу ЗМІ. Таким чином спортсменка відновлювала тонус м'язів, а спортивні видання назвали її "сплячою красунею"

Фото: Getty Images

Особисте життя зірки спорту теж не менш насичене. Ярослава Магучіх заручена із колегою-легкоатлетом Назаром Степановим. Його мама Тетяна є тренеркою дівчини.

Михайло Кохан

23-річний легкоатлет Михайло Кохан здобув бронзову медаль у метанні молота. Своїми теперішніми досягненнями він завдячує батькам. Коли Михайлу було 9 років, вони твердо вирішили: син має займатися спортом. Усе починалося з футболу. Далі батько додавав у спортивні заняття Михайла легкоатлетичних вправ, зокрема, метання списа, і хлопець показував впевнені результати.

Так, Кохан став чемпіоном світу та Європи серед юнаків та рекордсменом світу у віковій групі до 18 років. На літніх Олімпійських іграх-2020 в Токіо він метнув молот на 80,39 метри, завоювавши четверте місце.

Цікаво, що спортсмен не переносить спеку. Напередодні змагань у Парижі він змушений був спати на балконі допоки не пішов дощ.

Ілля Ковтун

20-річний гімнаст Ілля Ковтун став справжнім крашем не лише українських дівчат. 5 серпня він виборов срібну медаль завдяки вдалим виступам у вправах на паралельних брусах. Для спортсмена це другі Олімпійські ігри. В мережі його прозвали "українським Томом Голландом" через його зовнішність.

Ілля потрапив до секції спортивної гімнастики слідом за сестрою. Як пригадував хлопець, спочатку це було для нього забавкою. Більш серйозно він поставився до занять у 6 років. Наразі він є заслуженим майстром спорту України, бронзовим призером чемпіонату світу та Європи в багатоборстві і призером у змаганнях серед юніорів.

У 2021 році у Словенії він виконав на паралельних брусах елемент "переворот назад з упору на руках та поворот на чверть оберту до бруса". Він отримав назву "Kovtun".

Ілля Ковтун Олімпійські ігри 2024
Фото: Getty Images

Спортсмен має чимало татуювань, зокрема, й патріотичних. На його руці є карта України з написом "HOME". А також рядок з поеми "Катерина" Тараса Шевченка: "Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями".

Нагадаємо, ТаблоID розповідав про особисте життя Ольги Харлан та неймовірну історію кохання тенісистки Еліни Світоліної.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів