Суханов, Хіменес-Браво, Лопес, Сморігін: іноземні зірки, які стали українцями

20 лютого, 09:00

Багато років тому вони усім серцем полюбили Україну і вирішили залишитися тут. Дехто вже навіть встиг стати українцем і за офіційними документами.

Зірки, які отримали український паспорт – саме про них розкаже ТаблоID. Хто дорікає Ектору Хіменесу-Браво за його колумбійське походження, як Амадор Лопес та Євген Сморігін склали іспит з української мови та що зробив Олексій Суханов зі своїм російським паспортом - у нашому матеріалі.

Амадор Лопес

Рівно два роки тому збулася мрія 41-річного хореографа і співака з Венесуели Амадора Лопеса. У свій день народження, 3 лютого, чоловік отримав довгоочікуваний український паспорт.

Амадор Лопес українець не лише в серці, але й за паперами

Амадор Лопес українець не лише в серці, але й за паперами


"Тепер я громадянин України не тільки в серці, а й на папері. Часто мене питають журналісти: "який подарунок на день народження вам запам'ятався найбільше?". Так от, тепер в мене є точна відповідь! Вже офіційно: прізвище Лопес Родрігес стало справжнім українським", - радісно писав він у своєму Instagram.

Цікаво, що українське громадянство Амадор отримав ще у 2021 році. У програмі "ЖВЛ" він розповів, для цього довелося пройти не одне бюрократичне коло та скласти іспит на знання української мови.

"Я готувався місяць. Склав не на відмінно, але пройшов", - казав він.

Утім, за українськими законами не можна мати два громадянства. Тому упродовж двох років Лопес мав відмовитися від свого венесуельського. Але на той час найближче посольство було не в Україні і не працювало через пандемію Covid-19.

Амадор переїхав до України 23 роки тому
Амадор переїхав до України 23 роки тому

Як бачимо, Амадору таки вдалося вирішити паперові питання. Чи не найбільше за нього раділа мама Марія, яку Лопес декілька років тому перевіз до України. Шоумен зізнавався, що любить Венесуелу, але там складно будувати життя.

Ектор Хіменес-Браво

"Мій друг, уже колишній, сказав, що я не українець. Можливо, він думав, щоб бути українцем, треба папірець і штамп. Для мене – ні. В моєму серці я – українець, і робитиму все, що можу, аби допомогти усій моїй родині. Хто моя родина? Кожен українець. Моє серце – тут в Україні: було, є і буде завжди. Україна, люблю тебе", - саме таке зізнання наприкінці 2023 року зробив у своєму Instagram 52-річний ресторатор Ектор Хіменес-Браво.

Чоловіка дуже вразили докори, що попри 15 років перебування і роботи в Україні, його все ще не вважають українцем. Ектор народився у невеличкому колумбійському містечку Букараманга. У 2009 році він переїхав до України, де здобув свою телевізійну популярність завдяки шоу "МастерШеф".

Попри те, що Ектор на 100% відчуває себе українцем, у нього є і відповідний документ. У 2021 році він похвалився українським паспортом у вигляді ID-картки.

Офіційно - українець

Офіційно - українець

"Міністерство культури видало указ, щоб я отримав постійне місце помешкання! Не передати словами, який я щасливий", - написав він.

Олексій Суханов

Українець за покликом душі і офіційно за паперами 50-річний телеведучий Олексій Суханов. Він родом з Росії, але у 2014 році остаточно переїхав до України та працював на однойменному телеканалі. Лише у 2019 році чоловіку вдалося отримати українське громадянство.

Олексій Суханов говорив, що не відмовляється від того місця, де народився. Але це все залишилося лише у спогадах

Олексій Суханов говорив, що не відмовляється від того місця, де народився. Але це все залишилося лише у спогадах

За законом Суханов мав відмовитися від російського громадянства і привезти відповідну довідку з тієї країни. Як тоді зазначав телеведучий, він не міг повернутися до Росії.

Утім, за два роки йому вдалося отримати паспорт громадянина України. Телеведучий розповів Катерині Осадчій, що у нього була співбесіда з представниками українських спецслужб.

Цікаво, що довгий час Олексій Суханов зберігав свій російський паспорт. Оскільки мав певну нерухомість, записану на цей документ. Але у 2023 році зізнався, що знищив паспорт, мовляв, без усілякого "шоу".

Здорова реакція на російський триколор, каже Олексій Суханов. Він вважає себе українцем і націоналістом
Здорова реакція на російський триколор, каже Олексій Суханов. Він вважає себе українцем і націоналістом

Євген Сморігін

На шляху до отримання українського громадянства актор "Дизель Шоу" 45-річний Євген Сморігін. Він родом із Білорусі, але понад 15 років живе і працює в Україні, має велику родину.

У Євгена Сморігіна та його дружини Лідії троє дітей - Олексій, Ліза та Сашко

У Євгена Сморігіна та його дружини Лідії троє дітей - Олексій, Ліза та Сашко

Шоумен зізнавався, що до початку повномасштабного вторгнення Росії до України питання українського громадянства для нього не стояло так гостро. За його словами, білоруси завжди були братами для українців, і за усі роки він не відчував жодних докорів у бік своєї національності.

Але коли над будинком Сморігіна полетіли російські ракети, а війська країни-агресорки з Білорусі пішли на Київ – це змінило його позицію. Тому у 2022 році він зізнався, що склав іспит з української мови для отримання нашого громадянства.

"Я б міг це зробити через своїх дітей та дружину, з якою 13 років у шлюбі. Але для цього мені довелося б поїхати до Білорусі і змінювати паспорт. Я не впевнений, чи вдалося б мені повернутися назад", - зізнавався тоді він.

Актор обрав складніший шлях отримання громадянства і чекає результатів

Актор обрав складніший шлях отримання громадянства і чекає результатів

Іспит з української для Сморігіна виявився не таким складним, бо набрав він 97 балів зі 100. Але проблема була у письмі. Як він зізнався в інтерв'ю Славі Дьоміну, більше докладав зусиль до розмовної української, тому міг допустити певні помилки.

Зараз актор чекає на погодження усіх документів відповідними службами. Через повномасштабну війну, яка триває вже два роки, цей процес затягується.

Юлія Юріна

У режимі очікування і 29-річна співачка Юлія Юріна. Вона народилася в російській Анапі, але з трьох років вивчає українські пісні та культуру. У 18 років артистка чітко вирішила, що хоче жити і будувати свою кар'єру в Україні, тому за нагоди переїхала сюди.

Спочатку Юріна мала тимчасову посвідку на проживання у зв'язку із навчанням, потім – на підставі шлюбу. Але жінка прагне отримати офіційне українське громадянство.

"Я склала державний екзамен на знання та володіння українською мовою на 95 із 100 та подалась на отримання українського громадянства. Наразі моя особова справа перебуває у режимі очікування на зміну громадянства вже понад рік та чекає свого кращого часу в Офісі Президента", - пояснила вона ситуацію.

Вона по-справжньому у розпачі, адже за рік в неї закінчується термін дії російських документів, і їх вона ніяк не може поновити.

"В рашці мене посадять за всю мою діяльність і висловлювання. Що робити коли закінчиться срок дії посвідки на постійне проживання?", - питала вона у своїх підписників.

Нагадаємо, 17-річний син Андрія Шевченка Крістіан теж має намір отримати українське громадянство і вже подав відповідні документи. Хлопець народився у 2006 році у Лондоні, а в майбутньому хоче грати у складі збірної України.

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів