Боб Ділан виконав умову для отримання грошової частини Нобелівської премії

6 червня 2017, 11:01

Американський музикант і поет Боб Ділан нарешті представив свою нобелівську лекцію - єдину умову для отримання грошової частини Нобелівської премії.

Щоправда, Ділан, котрому минулого року присудили "Нобеля" з літератури, не став влаштовувати публічних виступів, а надіслав аудіозапис лекції Шведській королівській академії, повідомляє The Telegraph.

Тепер промова лауреата Нобелівської премії з літератури розміщена на сайті академії.

"Промова видатна і, як і слід було очікувати, дуже виразна. Тепер, коли лекція отримана, нобелівська пригода Ділана добігає кінця", - зауважила постійний секретар Шведської академії Сара Даніус.


У своїй промові Ділан намагається пояснити, яким чином споріднені його лірика і література. Для цього він наводить як приклад співака Бадді Холлі, чиї тексти перенесли його в "світ, про який він не знав".

Боб Ділан записав нобелівську лекцію

"Коли я вперше отримав цю Нобелівську премію з літератури, я узявся шукати відповіді питання: як мої пісні пов'язані з літературою", - сказав Ділан.

Він додав, що ще в підлітковому віці на нього справили велике враження класичні романи, такі як "Мобі Дік" Германа Мелвілла, "На західному фронті без змін" Еріха Марії Ремарка і "Одіссея" Гомера.

Лекція музиканта закінчується роздумами про відмінності між музикою і літературою:

"Наші пісні живі на землі живих. Але пісні відрізняються від літератури. Вони призначені для співу, а не читання. Слова в п'єсах Шекспіра мали виконуватися на сцені. Так само, як тексти пісень призначені для співу, а не читання з аркушу. І я сподіваюся, що деякі з вас отримають можливість слухати ці тексти у такому виконанні, для якого вони й були призначені, щоб бути почутими: на концерті або в аудіозаписі".

Нагадаємо, Бобо Ділан є першим музикантом, який отримав престижну Нобелівську премію з літератури. Проте зірка так і не з'явився на офіційній церемонії нагородження усіх лауреатів, яка відбулася 10-го грудня минулого року. Пізніше співак таки забрав свою премію, але під час приватної церемонії у Стокгольмі.

Також стояло під питанням, чи отримає Ділан ще й чималу грошову частину премії - майже 900 тисяч доларів. Адже, за умовами Шведської академії, лауреат має прочитати нобелівську лекцію до 10-го червня цього року.

Лекція мала бути у практично в будь-якій формі, у тому числі у вигляді короткої промови, виступу, відео трансляції, чи навіть пісні.

Фото Instagram

Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів