10 найяскравіших виступів переможців Євробачення 21-го століття. ВІДЕО

24 листопада 2023, 13:30

Євробачення — це не лише масштабний щорічний пісенний конкурс, а й шанс показати культуру своєї країни, свою ідентичність глядачам з усього світу.

Як відомо, Міжнародний пісенний конкурс проводиться ще з 1956 року між представниками країн-членів Європейської мовної спілки. Учасники Євробачення не лише представляють свою творчість, а й певним чином стають політичними посланцями своєї держави. Тому, артисти часто використовують виступ на великій сцені, щоб донести важливі меседжі та акцентувати на проблемах сучасності.

З розвитком соцмереж та YouTube відео виступів учасників Євробачення стали доступними глобальній аудиторії. За всю історію музичного конкурсу вже назбиралось безліч легендарних виступів артистів із різних країн, що залишили слід у серцях мільйонів глядачів.

TabloID вирішив нагадати десять найяскравіших виступів переможців Євробачення 21-го століття.


РУСЛАНА "WILD DANCES"

Вперше в історії Євробачення Україна завоювала перемогу у 2004 році. Сівачка Руслана Лижичко у Стамбулі (Туреччина) стала переможницею конкурсу з піснею "Wild Dance".

Руслана та її Дикі танці запалили Євробачення у 2004 році

Руслана та її "Дикі танці" запалили Євробачення у 2004 році

Фото Getty Images

Як зазначає Національний музей історії України, за результатами глядацького голосування вона набрала 280 балів, а її виступ у фіналі конкурсу подивилися майже 100 мільйонів телеглядачів у 50 країнах світу.

Це був не просто виступ – це було напрочуд сильне шоу, своєрідне поєднання дикості та шаленої енергії.

"Wild Dances" — не просто композиція, це маніфест української культури та сучасності.

Руслана на Євробаченні 2004 року стала символом самовираження та поєднання драйву та музики. Саме ця "дівчина-воїн" залишається в пам’яті глядачів як співачка, що заявила про Україну всьому світу.

LORDI "HARD ROCK HALLELUJAH"

У 2006 році в Афінах (Греція) фінський рокгурт Lordi запалив сцену Євробачення з піснею "Hard Rock Hallelujah" і переміг у конкурсі.

Це була неочікувана перемога року та костюмів

Це була неочікувана перемога року та костюмів

Фото Getty Images

Своїм екстравагантним стилем та важким звучанням гурт став справжнім каталізатором для рок-революції на музичному конкурсі. За результатами глядацького голосування рокери з Фінляндії набрали 295 балів.

Деякі організації навіть вимагали зняти хлопців з фіналу за пропаганду сатанізму, через використання костюмів монстрів у своїх виступах.

Варто зазначити, що Lordi довели світу, що на Євробаченні готові приймати найрізноманітніші музичні жанри та стилі. А "Hard Rock Hallelujah" залишається в історії пісенного конкурсу як тріумф 2006 року.

АЛЕКСАНДР РИБАК "FAIRYTALE"

Переможцем Євробачення у 2009 році став представник від Норвегії Александр Рибак. Як відомо, фінал Євробачення відбувся у Москві, де за підсумками глядацького голосування співак одержав 387 балів.

Завдяки своєму яскравому виступу на конкурсі Александр Рибак здобув неабияку популярність. Його вправна гра на скрипці підкорила серця багатьох представниць жіночої статі. Музична композиція "Fairytale" вразила глядачів своєю легкістю, веселим настроєм та унікальним звучанням.

Цей виступ став світовим хітом і вираженням таланту музиканта, що розкрив його як одного з найвизначніших артистів музичної історії Євробачення.

LOREEN "EUPHORIA"

Шведська співачка Loreen виграла конкурс Євробачення-2012 в Баку, набравши 372 бали. Виконавиця буквально трішки не дотягнула до рекордної кількості балів, яку набрав норвежець білоруського походження Александр Рибак у 2009 році.

Loreen підкорила Євробачення у 2012 своїм ніжним виступом. Поєднання потужного голосу зі світловими сценічними ефектами та вбранням виконавиці створили неповторний образ, який не міг не привернути увагу телеглядачів та глядачів в залі.

Цей виступ також став одним із найпам'ятніших моментів конкурсу, а співачка Loreen здобула популярність та стала справжньою зіркою у світі музики.

У 2023 році шведська співачка вдруге стала переможницею Євробачення з піснею "Tattoo".

Двічі переможниця Євробачення Loreen

Двічі переможниця Євробачення Loreen

фото Getty Images

До речі, Loreen навіть встигла потрапити в скандал. Переможницю Євробачення-2023 запідозрили у плагіаті.

КОНЧІТА ВУРСТ "RISE LIKE A PHOENIX"

Євробачення-2014 підкорила представниця Австрії Кончіта Вурст (справжнє ім'я Томас Нойвірт). Виступ Кончіти у Копенгагені (Данія) став вдалим поєднанням яскравого образу та потужного вокалу. Виконавши пісню "Rise Like a Phoenix", Кончіта отримала 290 балів.

"Пісня "Rise Like A Phoenix" ("Повстань як Фенікс") несе потужний меседж, який я підтримую на сто відсотків: як би важко не було, людина може навчитися бути мудрішою. Для мене дуже важливим і почесним є те, що Австрія демонструє толерантність і прийняття, і я щаслива, що можу бути уособленням цього", — казав тоді Томас.

Бородата Кончіта Вурст точно добре запам'яталася фанатам Євробачення

Бородата Кончіта Вурст точно добре запам'яталася фанатам Євробачення

Фото Getty Images

Образ Кончіти Вурст у комбінації з голосом та грацією зробив виступ артиста неповторним. Його перфоманс не лише приніс перемогу Австрії, а ще й визнання у всьому світі.

МОНС ЗЕЛМЕРЛЕВ "HEROES"

Співак і телеведучий Монс Зелмерлев зі Швеції став переможцем пісенного конкурсу Євробачення у 2015 році. Артист загалом отримав 365 балів за свій виступ.

Під час виконання музичної композиції "Heroes" організатори задіяли світлову графіку, що доповнила та додала атмосферності виступу співака.

У своїй пісні виконавець розповідає про людину, що бореться з внутрішніми демонами та намагається знайти те саме світло в кінці тунелю.

Після перемоги Монса на конкурсі сингл отримав багато позитивних відгуків від критиків та шанувальників, а також став хітом та навіть певний час очолювала музичні чарти.

ДЖАМАЛА "1944"

Перемога Джамали на Євробаченні-2016 стала знаковою для всього українського народу. Виконуючи емоційну пісню "1944", співачка вклала всю свою душу, аби українців почув світ. Джамала набрала 534 бали - 211 голосів журі та 323 голосів від глядачів.

Надпотужний вокал, переплетений з глибоким сенсом пісні, підкорив серця глядачів. "1944" присвячена депортації кримських татар. Саме на написання композиції співачку надихнула розповідь її бабусі. Хоча для більшості українців ця пісня асоціюється з війною, що триває з 2014 року.

Джамала принесла Україні другу феєричну перемогу у Євробаченні

Джамала принесла Україні другу феєричну перемогу у Євробаченні

Фото Getty Images

"1944" не лише здобула перше місце на Євробаченні, а й стала справжнім символом боротьби та сили духу українського народу.

НЕТТА "TOY"

Переможницею пісенного конкурсу Євробачення-2018, який проходив у Лісабоні (Португалія), стала ізраїльська представниця Нетта Барзілай. Співачка набрала найбільшу кількість глядацьких голосів та в результаті отримала 529 балів.

Нетта Барзілай - одна з найбільш яскравих учасників Євробачення за всі часи його існування

Нетта Барзілай - одна з найбільш яскравих учасників Євробачення за всі часи його існування

Фото Getty Images

Виступ Нетти був настільки незвичним та неформатним, що ще довгий час увесь Інтернет гудів про тріумфальний вихід пишної красуні. Її образ сміливо можна вважати одним із найбільш неординарних та епатажних виступів в історії пісенного конкурсу.

Представила Ізраїль співачка із піснею "Toy", що в перекладі означає "Іграшка". Сценічний образ Нетти з елементами японської культури дуже запам'ятався глядачам.

Відео виступу наразі подивилось 172 мільйони користувачів. Це найбільша кількість переглядів на офіційному YouTube музичного конкурсу Євробачення.

MANESKIN "ZITTI E BUONI"

У Євробачення, що проходив 2021 року у Нідерландах, перемогу здобули представники Італії — рокгурт Maneskin з піснею "Zitti E Buoni". Італійці отримали 524 бали.

Ці молоді люди з самого початку завоювали прихильність глядачів. На сцені Måneskin продемонстрували не тільки свою майстерність як музиканти, але й новий стиль та індивідуальність.

Вокал Даміано Давида викликав захоплення у слухачів з перших нот. Інколи здавалося, що виконавці робили все, що хотіли на сцені, і їх абсолютно не хвилювало, хто і що про них подумає.

Соліста Maneskin навіть підозрювали у вживанні наркотиків, але тест дав негативний результат

Соліста Maneskin навіть підозрювали у вживанні наркотиків, але тест дав негативний результат

Фото Getty Images

Заслужено вигравши Євробачення, Måneskin вчергове довели, що жанрова різноманітність та автентичність можуть бути ключовими компонентами успішного виступу.

До слова, "Шум" українського гурту GO_A, що теж брав участь у Євробаченні-2021, визнали одним з найкращих треків за всю історію Євробачення за версією фанів.

KALUSH ORCHESTRA "STEFANIA"

Переможцями Євробачення-2022 стали українці Kalush Orchestra з піснею "Stefania". Вони отримали 192 балів від журі та 439 балів від глядачів.

Сам конкурс проходив у Турині (Італія). Важливо зазначити, що Росія не брала участі в конкурсі через війну, яку вона розв’язала в Україні.

"Стефанія — так звати мою маму. Цю пісню присвятив їй, і цю пісню ми будемо представляти на Євробаченні. Це щирий і душевний трек, у якому є український етнокод. Європа дуже кайфує від цього стилю", — писав у своїх соцмережах лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк.

Kalush Orchestra на сцені Євробаченні закликав врятувати Маріуполь і українських військових, що тоді тримали оборону на "Азовсталі".

Третя і така болюча перемога України на Євробаченні - якраз у перші місяці повномасштабного вторгнення

Третя і така болюча перемога України на Євробаченні - якраз у перші місяці повномасштабного вторгнення

Фото Getty Images

Цей виступ та перемога України ще раз дали змогу українцям нагадати про себе світу і розказати ще більше про біль і страх війни, які наша країна переживає досі.

Нагадаємо, Євробачення-2024 відбудеться у Мальме, Швеція. Представника від України оберуть у лютому серед 11 фіналістів Національного відбору.
Приєднуйтесь до дискусії
Загрузка...
Останні матеріали
Більше матеріалів